file ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ: Θείωση σταφυλοπολτού.

Περισσότερα
14/10/2016 13:34 - 14/10/2016 13:35 #22172 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis δημιούργησε το θέμα: ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ: Θείωση σταφυλοπολτού.
Καλημέρα φίλοι,
Μιας και η επικεφαλίδα λόγω περιορισμού χαρακτήρων είναι περιεκτική παραθέτω το πλήρες ερώτημα.
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ: Σας βρίσκει σύμφωνους η θείωση σταφυλοπολτού που προορίζεται αποκλειστικά για απόσταξη ή όχι;
Θα παρακαλούσα για τις τεκμηριωμένες απόψεις σας.

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 14/10/2016 13:35 από Nikos Kotsalis.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/10/2016 18:17 - 14/10/2016 18:18 #22180 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ: Θείωση σταφυλοπολτού.
Σαν απάντηση στον φίλο Stelios1 από την ενότητα ξύνισμα σταφυλοπολτού.
Φίλε Stelios1 καλησπέρα,
συμφωνούμε ότι όσο καλύτερο υλικό θα πάει για απόσταξη τόσο καλύτερο προϊόν θα λάβουμε;
Ισχύει για την ποιότητα των σταφυλιών, με την πλήρη φαινολική τους ωρίμανση καθώς και την τεχνολογική τους;
Ισχύει και για τις καλλιεργητικές εργασίες και τεχνικές από τα κλαδέματα, το φορτίο, και την διαχείρηση του παραγόμενου φρούτου;
Ισχύει και για τις οινοποιητικές τακτικές, τρόπους διαχείρησης του σταφυλοπολτού με σκοπό όλες οι φάσεις διεργασίες της οινοποίησης να γίνουν άψογα με ιδιαίτερη φροντίδα στην εκχύλιση, στον έλεγχο της θερμοκρασίας ζύμωσης και βέβαια στην αποφυγή βακτηριδιακών προσβολών;
Αφού λοιπόν θέλουμε να κάνουμε όλα αυτά με άψογο τρόπο γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο που λέγεται μεταμπισουλφίτ; που έχει αποδεδειγμένα θετική δράση και στην εκχύλιση και στην ζύμωση και στην προστασία από προσβολές;
Μόνο και μόνο γιατί η βιβλιογραφία λέει έτσι;
Μα αυτή η ίδια Διεθνής και Ελληνική βιβλιογραφία μέχρι πρότινος έλεγε ότι η θερμοκρασία ζύμωσης για την ερυθρή οινοποίηση πρέπει να είναι 25 περίπου βαθμούς.
Τώρα βέβαια κάνουμε προζυμωτική κρυοεκχύλιση, και προζυμωτική στατική απολάσπωση και στα κόκκινα.
Και για να ευλογήσω τα γένια μου, κάπου υπάρχει μια παλαιά ανάρτησή μου στον Αμπελουργό, με ακριβώς αυτή την εκτίμηση πολύ πριν γίνει πάγια πρακτική.
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 14/10/2016 18:18 από Nikos Kotsalis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
14/10/2016 21:28 - 30/07/2017 03:43 #22181 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ: Θείωση σταφυλοπολτού.
Κατ' αρχάς θέλω να σας χαιρετίσω αφού είναι η πρώτη φορά που γράφω, παρόλο που έχω εγγραφεί εδώ και καιρό. Παρακολουθώντας το forum, αισθάνομαι την ανάγκη να σας συγχαρώ για την δουλειά που κάνετε και για τη βοήθεια που αποκομίζει κάποιος "ξεφυλλίζοντας" τα σχόλια.

Επί του θέματος, θα ήθελα να αποτυπώσω την εμπειρία μου:
Κάνοντας χωρική οινοποίηση (ξινόμαυρο) τα τελευταία είκοσι χρόνια, κατά τις πρώτες προσπάθειες χρησιμοποιούσα θειώδη, πλην όμως εδώ και πολλά χρόνια έχω πάψει να εφαρμόζω την θείωση του σταφυλοπολτού. Αυτό διότι ποτέ δεν είχα κάποια μόλυνση ή αστοχία στην οινοποίηση, ενώ όλες οι προηγούμενες εμφιαλώσεις μου, επέδειξαν άριστη συμπεριφορά στην παλαίωση, χωρίς απώλειες.
Συνεχίζω έτσι λοιπόν, αφού πιστεύω ότι η θείωση του σταφυλοπολτού θα υποβάθμιζε την απόσταξη.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Τελευταία διόρθωση: 30/07/2017 03:43 από lyggas.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/10/2016 07:47 #22184 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ: Θείωση σταφυλοπολτού.
Δεν εχω σε καμια περιπτωση τεκμηριωμενη αποψη. Οταν αναφερω μια γνωμη η εμπειρια μου αυτο δεν σημαινει και οτι ισχυριζομαι κατι, χιλιες δυο παραμετροι μπορει να επαιξαν ρολο στο οποιο αποτελεσμα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/10/2016 20:35 #22191 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ: Θείωση σταφυλοπολτού.
Για να κανουμε κουβεντα τωρα.. Ο ''σταφυλοπολτος'' Νίκο τι ποσοστο μουστου θα περιεχει? Θα εχει τοσο οσο να ''ανακετευεται'' απο τις πρωτες μερες η θα χρειαστει και νερο μεσα? Νερο δεν εχω βαλει ποτε μου και οτι λεω αφορα τσιπουρα που μπορουν να ''ανακατευτουν'' μονα τους. Ποτε δεν χρησιμοποιησα στροφιλια και ουτε εχω δει απο κοντα πως δουλευει και γενικα δεν χρησιμοποιει κανενας εδω στην περιοχη μου.
Ειδα εχθες σε αλλο καζανι ενα πιεστηριο πολυ παλιο μεγαλο (θα χωραει μισο τονο ισως), τον ρωταω.. το δουλευεις αυτο? - Οχι μου το εδωσε παλια ενας για να βαζω σταρι μεσα και το κραταω σαν αντικα-, θα ξαναπερασω να το βγαλω φωτο να το δειτε.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/10/2016 21:00 #22194 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ: Θείωση σταφυλοπολτού.
Δεν τραβάμε καθόλου κρασί.
Ο σταφυλοπολτός μένει ως έχει μετά το σπάσιμο και την αποβοστρύχωση.
ΝΚ

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
15/10/2016 22:34 #22198 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ: Θείωση σταφυλοπολτού.
Με αυτο το δεδομενο, ακομα και για την σπαταλη του μηδαμηνου κοστους της, ειμαι σιγουρα κατα της θειωσης σε σταφυλια που προοριζονται για αποσταξη.
Για να ειμαι ειλικρινης ομως.. ακομα δεν εχω καταλαβει την δικη σου θεση. Εισαι υπερ της εαν προκειται για αποσταξη η κατα της?
Εγω παντως δεν μπορω να εχω ''θεση'', διοτι μη θειωνοντας δεν ειχα προβλημα σε κρασι της μιας χρονιας αλλα και θειωνοντας στο λιωσιμο δεν ειχα προβλημα στο τσιπουρο.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.221 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ