file Ερωτήσεις για απόσταγμα τσίπουρου.

Περισσότερα
09/11/2017 20:07 - 10/11/2017 14:40 #24549 από VaggelisD66
VaggelisD66 δημιούργησε το θέμα: Ερωτήσεις για απόσταγμα τσίπουρου.
Φέτος θέλοντας να βγάλω δικό μου τσίπουρο ρώτησα κάποιους 'ειδικούς' για την διαδικασία αλλά μην έχοντας ούτε δική μου πρώτη ύλη (σταφύλια) αλλά ούτε και τον εξοπλισμό το εγκατέλειψα καθώς η διαδικασία που μου πρότειναν ήταν η εξής : "Για να μην μπλέξεις με πράγματα που δεν ξέρεις αγοράζεις από αυτόν που έχει το καζάνι τα σταφύλια ή ακόμα και έτοιμο για βράσιμο μούστο με στέμφυλα"
Η διαδικασία δηλαδή δεν διαφέρει από το να αγοράσεις έτοιμο τσίπουρο.
Για αυτό λοιπόν είπα να ετοιμαστώ από τώρα για του χρόνου τουλάχιστον σε ότι αφορά το τμήμα των πληροφοριών.
Το τσίπουρο που θέλω να βγάλω είναι αποκλειστικά για προσωπική χρήση όποτε δεν με ενδιαφέρει η μεγάλη ποσότητα αλλά η ποιότητα.
Αυτό που θέλω είναι να νιώσω όλη την διαδικασία από το πάτημα των σταφυλιών έως την απόσταξη παρέα με φίλους.
Επειδή όμως δεν θέλω να δώσω πολλά χρήματα, τουλάχιστον στην αρχή, στράφηκα στην λύση του αυτοσχέδιου αποστακτήρα από ανοξείδωτο χάλυβα.
Τα υλικά και τα εργαλεία για την κατασκευή υπάρχουν αλλά λείπουν κάποιες βασικές πληροφορίες οπότε πάμε στις ερωτήσεις.
1) Πια ποικιλία σταφυλιών θεωρείται καλύτερη για τσίπουρο. Θέλω τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο. Έχω δοκιμάσει κάποια πολύ αρωματικά που δεν είχαν καθόλου γλυκάνισο.
2) Τα πλαστικά βαρέλια είναι εντάξει ή δίνουν μυρωδιά ;
3) Σε τι βαθμό είναι έτοιμο μίγμα ώστε να μην έχει αζύμωτα σάκχαρα μέσα.
Χημικά για συντήρηση δεν θέλω να χρησιμοποιήσω καθώς θα έχω την επιλογή να βράσω όποτε θα είναι έτοιμο χωρίς να χρειαστεί να περιμένω.
Παρακαλώ αναφέρετε όργανο μέτρησης και ένδειξη.
4) Θέλω να βάλω θερμόμετρο στο καπάκι του δοχείου για να ελέγχω την θερμοκρασία των ατμών.
Πρέπει το αισθητήριο να είναι εντός του δοχείου η κάνει δουλειά και ένα θερμόμετρο επαφής στην εξωτερική πλευρά ;
5) Η σερπαντίνα ψύξης πρέπει να είναι απαραίτητα από χαλκό ή μπορώ να χρησιμοποιήσω άλλα υλικά και πια ?
6) Για το κόψιμο κεφαλής και ουράς τι είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσω ;
Θερμόμετρο βρασμού, γραδόμετρο ή άλλο τρόπο ?
7) Η χωρητικότητα του δοχείου θα είναι 50 λίτρα σύνολο. Σε αυτά τα λίτρα πια είναι η αντιστοιχία γλεύκους και νερού για αραίωση ?
8. Η ποσότητα κεφαλής που κόβουμε 1% είναι επι του συνολικού όγκου των 50 λίτρων δηλαδή 500ml ή 1% επί του αρχικού όγκου του γλεύκους πριν την αραίωση με νερό ?
9) Έχω επιλέξει να βράσω δύο φορές και έχω διαβάσει ότι μερικοί στο πρώτο βράσιμο δεν κόβουν κεφαλές και ουρές αλλά το κάνουν αυτό μόνο στο δεύτερο βράσιμο. Αυτό από ότι καταλαβαίνω προσθέτει στην ποσότητα. Επηρεάζει όμως την ποιότητα του τελικού προϊόντος ως προς την γεύση αλλά και την συμπεριφορά του μετά από μεγάλη κατανάλωση ?
10) Σε διάφορες συνταγές έχω διαβάσει για κρεμμύδι, πατάτα, μήλο ή ακόμα και κάρβουνο εντός του καζανιού.
Προσφέρουν κάτι όλα αυτά στο τελικό προϊόν και αν ναι σε πια βράση μπαίνουν ?
Πρώτη ή δεύτερη ?
11) Για την δεύτερη βράση αραιώνουμε πάλι με νερό κι αν ναι με πια αναλογία ?

Ευχαριστώ για τις οποίες απαντήσεις στις πραγματικά πολλές απορίες μου.
Τελευταία διόρθωση: 10/11/2017 14:40 από VaggelisD66.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/11/2017 08:10 - 10/11/2017 08:18 #24572 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Ερωτήσεις για απόσταγμα τσίπουρου.
Φίλε VaggelisD66 καλημέρα,
Ανοξείδωτοι άμβυκες δεν παράγουν ποιοτικά αποστάγματα.
1. Ολες οι οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών είναι κατάλληλες ανάλογα το αρωματικό δυναμικό που έχουν.
2. Είναι εντάξει, προτιμότερο να οινοποιείς σε ανοξείδωτα όμως.
3. Μετράς με το πυκνόμετρο ειδικό βάρος κάτω από 0998 τουλάχιστον.
4. Οπου και να βάλεις το θερμόμετρο θα δουλέψει, προτιμώτερο μέσα στον κώδωνα προσαρμόζωντας ένα κυάθιο. Την ίδια δουλειά θα σου κάνει ένα πιστόλι-θερμόμετρο υπερύθρων.
5. Προτιμώτερο ανοξείδωτο 316.
6. Γραδόμετρο.
7. Εάν αποστάζεις μόνο γλεύκος κανένα πρόβλημα, εάν αποστάζεις φλούδες και οινολάσπες προσθήκη νερού ώστε να είναι αρκετά υδαρές το μιγμα.
8. 1% επί του όγκου που αποστάζει, όπως και να έχει προέλθει.
9. Επηρεάζεται αλλά όχι πολύ.
10. Εάν η πρώτη σου ύλη είναι σωστή δεν χρειάζεται καμμία προσθήκη, μπαίνουν στην 2η απόσταξη.
11. Στην δεύτερη απόσταξη το μίγμα να μην είναι πάνω από 45% vol.
NK

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 10/11/2017 08:18 από Nikos Kotsalis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": VaggelisD66

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/11/2017 08:46 - 10/11/2017 08:47 #24573 από VaggelisD66
VaggelisD66 απάντησε στο θέμα: Re:RE: Ερωτήσεις για απόσταγμα τσίπουρου.
Ευχαριστώ για τις κατατοπιστικότατες απαντήσεις.
Τελευταία διόρθωση: 10/11/2017 08:47 από VaggelisD66.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/11/2017 00:40 - 11/11/2017 00:44 #24618 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Ερωτήσεις για απόσταγμα τσίπουρου.
ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΚΟΡΥΦΩΝ στην πρωτόβραση,
ως ποσοστού επί του αποσταζόμενου κρασιού
:

Στην πράξη, αν αποστάξουμε 550 λίτρα κρασί 11,5%, παίρνουμε 130 λίτρα σούμα 45% οινοπνευματικών βαθμών.
Και αν αποστάξουμε την σούμα αυτή παίρνουμε περίπου 53 λίτρα άνυδρης αλκοόλης που ισοδυναμούν με 53/0,68=78 λίτρα διπλοβρασμένου τσίπουρου 68% οινοπνευματικών βαθμών.

Αν κάνουμε το κόψιμο των κορυφών στη 2η απόσταξη και θεωρήσουμε ότι πρέπει να κόψουμε και να απορρίψουμε το 1% (που είναι μια καλή τιμή), τότε θα πρέπει να κόψουμε 1,3 λίτρα κορυφών (έχουν περίπου 85% οινοπνευματικούς βαθμούς)

Αν όμως τώρα θελήσουμε να κόψουμε και να απορρίψουμε τις κορυφές κατά την πρώτη απόσταξη, απορρίπτοντας δηλαδή σούμα, τότε θα πρέπει να κόψουμε και να απορρίψουμε σούμα, ίση με (όχι 1% επί του κρασιού, αλλά) 0,27%÷0,28% περίπου επί του αποσταζόμενου κρασιού, που σημαίνει ότι θα πρέπει να απορρίψουμε κορυφές σούμας (έχουν περίπου 70% βαθμούς) ίσες με:
(550 λίτρα κρασιού)Χ([0,27÷0,28]%/100)=1,50÷1,54 λίτρα σούμας

Αυτά προκύπτουν από κατά προσέγγιση υπολογισμούς μου, οι οποίοι ξεκινούν με την παραδοχή ότι όση άνυδρη αλκοόλη απορρίπτουμε στη δευτερόβραση, την ίδια άνυδρη αλκοόλη πρέπει να απορρίψουμε και κατά την πρωτόβραση, για να πετύχουμε την απόρριψη ίδιας ποσότητας ακεταλδεϋδης κλπ ανεπιθύμητων βλαπτικών ενώσεων.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

1. Αν κόψουμε κορυφές, όλες στη 2η απόσταξη, τότε κόβουμε 1% επί της σούμας (που μπαίνει στο 2ο καζάνι για να αποσταχθεί)

2. Αν κόψουμε κορυφές, όλες στη 1η απόσταξη, τότε κόβουμε 0,27%÷0,28% επί του κρασιού (που μπαίνει στο 1ο καζάνι για να αποσταχθεί)

SPYROS

Υ.Γ.: Αν κόβαμε και στην πρώτη απόσταξη, σούμα ίση με 1% επί του κρασιού, θά' πρεπε να απορρίψουμε (550 λίτρα κρασιού) Χ (1%/100) = 5,5 λίτρα σούμας που είναι υπερβολικά μεγάλη ποσότητα, οπότε θα χάναμε και σε ποσότητα αποστάγματος και σε πολύτιμες γεύσεις και αρώματα.

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 11/11/2017 00:44 από SPYROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/11/2017 01:34 - 02/12/2017 23:44 #24622 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Ερωτήσεις για απόσταγμα τσίπουρου.
ΑΡΑΙΩΣΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ με νερό:

Δεν υπάρχει ακριβής θεωρητικός υπολογισμός της ποσότητας του νερού που πρέπει να προστεθεί, γιατί η προσθήκη νερού στο οινόπνευμα είναι μια εξώθερμη αντίδραση (το προκύπτον διάλυμα θερμαίνεται κατα τη μίξη) με σύγχρονη συστολή του όγκου η οποία μπορεί να φθάσει και μέχρι και 3,68%. Η συστολή αυτή δεν είναι σταθερή αλλά ποικίλει ανάλογα με τον αλκοολικό τίτλο του προς αραίωση τσίπουρου.
Π.χ, αν αναμείξουμε 1 λίτρο καθαρή αλκοόλη με 1 λίτρο νερού, δεν θα πάρουμε 2 λίτρα αλκοολικό διάλυμα αλλά 1,93 λίτρα, και η πυκνότητα τώρα δεν θα είναι το ημιάθροισμα των δύο πυκνοτήτων (νερού και οινοπνεύματος) αλλά κατά τι μεγαλύτερη.
Προσεγγιστικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις την παρακάτω σχέση, η οποία είναι ασφαλέστατη, γιατί στο τέλος, λόγω της συστολής του όγκου, πέρα από το νερό αυτό θα χρειαστεί να βάλεις και μια μικροποσότητα νερού ακόμη για να το φέρεις εκεί που πρέπει:

Χ = V1* (β12)/β2

όπου:

Χ = η ποσότητα του απαιτούμενου νερό που πρέπει να προστεθεί

V1 = ο αρχικός όγκος του προς αραίωση τσίπουρου

β1 = οι αρχικοί οινοπνευματικοί βαθμοί, και

β2 = οι τελικοί επιθυμητοί οινοπνευματικοί βαθμοί

με β12

και προκύπτει τελικός όγκος V2=V1+X

Επισημαίνω ιδιαίτερα ότι μιλάμε για οινοπνευματικούς βαθμούς κατά Gay Lussac, δηλ. για επί τοις % by volume, και όχι για γράδα, τα οποία αποτελούν μια αυθαίρετη κλίμακα (εκτείνεται από το 10 που αντιστοιχεί στο καθαρό νερό έως το 44,9 που αντιστοιχεί στην 100% καθαρή αιθυλική αλκοόλη) κάποιου παπάρα που τον έλεγαν Cartier, προκειμένου να τον γράψει η Ιστορία, και συνεπώς δεν μπορούν να διορθωθούν με βάση τη θερμοκρασία, είναι ασαφή και δεν παρέχουν εποπτικότητα αφού η κλιμάκωσή τους δεν είναι γραμμική (διπλάσιοι οινοπνευματικοί βαθμοί [% by vol.] δεν έχουν διπλάσια γράδα), και τέλος απαγορεύεται από τις νομοθεσίες των κρατών να χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό του αλκοολικού τίτλου κατά τις εμπορικές συναλλαγές.
Τα γράδα σήμερα χρησιμοποιούνται μόνο από ελάχιστους στον κόσμο (μόνο από κάποιους Ελβετούς), και δυστυχώς και από τους 'Έλληνες, και πρέπει να απαγορευτούν δια νόμου, για να ξέρουμε τι μας γίνεται και να μπορούμε να συνεννοούμεθα.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 02/12/2017 23:44 από SPYROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/11/2017 03:24 #24631 από dimgeo4
dimgeo4 απάντησε στο θέμα: Re:RE: Ερωτήσεις για απόσταγμα τσίπουρου.
καλημέρα σας,
πολύ νέος στο χώρο και μου προέκυψε ένα project κατασκευη inox καζανιου αποσταξης,
μπορεί κάποιος να μου δωσει πληροφορίες κατασκευής??πχ παχος υλικου,καπακι κτλ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/11/2017 13:04 - 11/11/2017 13:20 #24650 από vivlinos
vivlinos απάντησε στο θέμα: Ερωτήσεις για απόσταγμα τσίπουρου.
Φίλε vaggelisD66
Πολλές γνώμες θα πάρεις γιατί πολοί είναι οι φίλοι που είναι πρόθυμοι να απαντήσουν σε ερωτήματα που εκφράζουμε όλοι μας.
Ο φίλος SPYROS προσεγγίζει το θέμα με περισότερη ακρίβεια ως πρός τον τελικό παραγόμενο τελικό όγκο μίγματος.
Δες λοιπόν και την δική μου μέθοδο που προσεγγίζει αρκετά καλά το θέμα για εμάς τους ερασιτέχνες.
Επειδή δεν μπορώ να την στείλω σε αρχείο EXCEL την στέλνω σε φωτογραφία.
Συνημμένο.
Συνημμένα:
Τελευταία διόρθωση: 11/11/2017 13:20 από vivlinos.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": isaakpa

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/11/2017 17:45 #24666 από dimgeo4
dimgeo4 απάντησε στο θέμα: Ερωτήσεις για απόσταγμα τσίπουρου.
ευχαριστώ αλλά δεν ενοουσα αυτό.Για την κατασκευή πχ καζανιού 200 lt θα το κάνω 2mm πάχος ΙΝΟΧ 304?ο πάτος του χρειάζεται κάτι συγκεκριμένο?το καπάκι?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/12/2017 23:32 - 02/12/2017 23:47 #24820 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Ερωτήσεις για απόσταγμα τσίπουρου.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ ΧΑΜΗΛΟΒΑΘΜΟΥ
ΜΕ ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΑΛΛΟΥ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟΥ (ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΟΥ):


Προσεγγιστικά (λόγω του φαινομένου της συστολοδιαστολής του τελικού όγκου κατά την ανάμιξη οινοπνευματικών διαλυμάτων διαφορετικού αλκοολικού τίτλου, που δεν μπορεί θεωρητικά να υπολογιστεί) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την παρακάτω σχέση:

Χ = V1* (β21) / (β02)

όπου:

Χ = η ποσότητα του απαιτούμενου υψηλόβαθμου τσίπουρου που πρέπει να προστεθεί
V1 = ο αρχικός όγκος του προς ενίσχυση χαμηλόβαθμου τσίπουρου

β1 = οι αρχικοί οινοπνευματικοί βαθμοί, και

β2 = οι τελικοί επιθυμητοί οινοπνευματικοί βαθμοί

β0 = οι οινοπνευματικοί βαθμοί του υψηλόβαθμου τσίπουρου,

με β021

και προκύπτει τελικός όγκος V2=V1+X



SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 02/12/2017 23:47 από SPYROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.215 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ