file Ζύμωση στέμφυλων

Περισσότερα
28/08/2018 01:42 #25887 από marina44
marina44 δημιούργησε το θέμα: Ζύμωση στέμφυλων
Καλησπέρα,

φέτος αποφάσισα εκτός από την παραγωγή κρασιού με τα στέμφυλα να αποστάξω τσίπουρο και έχω κάποιες ερωτήσεις.

Θέλω να απομακρύνω τα στέμφυλα από το μούστο πριν από το τέλος της ζύμωσης. Θα πρέπει να μεταφέρω τα στέμφυλα σε άλλο δοχείο μόνα τους ή μαζί με νερό ή μικρή ποσότητα μούστου? μέχρι να ολοκληρωθεί η ζύμωση.

Όταν ξεκινήσει η απόσταξη πως θα καταλάβω πότε πρέπει να σβήσω την φωτιά για να μην μου ΄΄τσικνίσει΄΄?


Ευχαριστώ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
28/08/2018 20:47 #25890 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Ζύμωση στέμφυλων
Καλησπέρα,
Η μάζα που θα παραμείνει μετά την απομάκρυνση του κρασιού και προορίζεται για απόσταξη θα πρέπει να είναι αρκετά υδαρής και με αρκετή ποσότητα κρασιού για να μην ξυνίσει.
Η φωτιά στο καζάνι μετά την έναρξη της ροής του αποστάγματος δεν σβύνει απλά χαμηλώνει.
ΝΚ

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": marina44

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/08/2018 07:57 #25891 από marina44
marina44 απάντησε στο θέμα: Ζύμωση στέμφυλων
Ευχαριστώ για την απάντηση.
Σχετικά με τη δεύτερη ερώτηση είναι πως θα καταλάβω ότι τελείωσε η απόσταξη για να σβήσω τη φωτιά και να μην καούν τα τσίπουρα.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/08/2018 08:50 #25892 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Ζύμωση στέμφυλων
Καλημέρα,
γενικός κανόνας που ισχύει, με τις εξαιρέσεις του βέβαια:
Πρώτη απόσταξη.
παίρνουμε όλο το αλκοόλ δηλ μέχρι το αλκοολόμετρο στο απόσταγμα που ρέει ελέυθερα από το καζάνι να δείξει 13 γράδα κλιμακα Cartier ή 18% abv.
Δεύτερη απόσταξη
Πετάμε το πρώτο 10% του αποστάγματος που ρέει ελεύθερα.
Αρχίζουμε να συλλέγουμε το προϊόν.
Οταν η ένδειξη του αλκοολόμετρου δείξει 17-18% αbv σβήνουμε την φωτιά και πετάμε το υλικό που έχει μείνει.
ΝΚ

Pura vida!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
29/08/2018 14:31 #25893 από marina44
marina44 απάντησε στο θέμα: Ζύμωση στέμφυλων
Ευχαριστώ πολύ

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/09/2018 17:08 #25936 από todos
todos απάντησε στο θέμα: Ζύμωση στέμφυλων
Εαν εχουμε στραγγιξει το μουστο απο τα στεμφυλα πριν απο το τελος της ζυμωσης ,θα ηταν σωστο να προσθεσουμε νερο στα στεμφυλα ετσι ωστε να μην ειναι στεγνα ?
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": marina44

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
10/09/2018 22:51 - 12/09/2018 21:24 #25937 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Ζύμωση στέμφυλων
Αγαπητέ todos

1. Θα περιμένεις να τελειώσει η ζύμωση και των στεμφύλων.
2. Νερό ΌΧΙ τώρα. Αν τώρα ρίξεις νερό θα αραιωθεί η περιεκτικότητα του οινοπνεύματος των στεμφύλων και θα σου ξινίσουν.
3. Το νερό θα το προσθέσεις στο καζάνι, μόλις τα ρίξεις μέσα για να τα αποστάξεις, για να μην κολλήσουν στο καζάνι, καούν, και θα μυρίζει καμένο το απόσταγμα.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 12/09/2018 21:24 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": marina44

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/09/2018 11:27 #25941 από Pavar
Pavar απάντησε στο θέμα: Ζύμωση στέμφυλων
Χαίρετε!
Τα στεμφυλα απο αγιοργιτικα κάνουν για τσίπουρο; είχα ακούσει οτι μόνο τα λευκά είναι κατάλληλα για τσίπουρο.
Ευχαριστώ!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/09/2018 11:38 - 13/09/2018 11:54 #25942 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Ζύμωση στέμφυλων
Αγαπητέ Pavar,

Βεβαίως κάνουν, και κατά τη γνώμη μου είναι πολύ καλά
(γενικώς είμαι υπέρ των μη αρωματικών ποικιλιών στα αποστάγματα, και το Αγιωργίτικο [π.χ. και το ξινόμαυρο] είναι τέτοιες ποικιλίες)

Καλό είναι όμως, και αυτό αφορά όλα τα αποστάγματα, να μην βάλεις μόνο στέμφυλα αλλά και ζουμί (κρασί δηλαδή), για να γίνει πιο απαλό.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 13/09/2018 11:54 από SPYROS.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
13/09/2018 11:50 #25943 από Pavar
Pavar απάντησε στο θέμα: Ζύμωση στέμφυλων
Αγαπητέ Spyros σε ευχαριστώ πολύ!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.274 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ