Περί απόσταξης
- nikkolaos.nikkolaos
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 24
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 4
ampelofilos έγραψε:
lyggas έγραψε:
nikkolaos.nikkolaos έγραψε: ..
Φίλε lyggas, αναφέρεις την ¨"προσθήκη του αποστάγματος στο νερό".
Μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί όχι το αντίστροφο, που ελέγχεται και καλύτερα;
Δηλαδή, να βάλω 3-4 λίτρα νερό σε 60 λίτρα απόσταγμα, δεν είναι ευκολότερο απ' το αντίστροφο; Τι κακό θα κάνω;
Θα απαντήσουν και οι παλαιότεροι, αλλά από αυτά που έχω διαβάσει, όταν ρίχνεις το νερό (που είναι μικρότερη ποσότητα προφανώς) στο τσίπουρο, θολώνει. Όταν κάνεις το αντίθετο μπορεί και να το γλυτώσεις.
Οπότε μοίρασε αναλογικά τα λίτρα νερού που έχεις αποφασίσει με το συνολικό απόσταγμα. Αν έχεις δύο 30άρες νταμιτζάνες πχ βάλε 1,5-2 νερό σε κάθε μια, και μετά πρόσθεσε τα 30 λίτρα απόσταγμα έκαστος
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- nikkolaos.nikkolaos
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 24
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 4

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- alexandros.k
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 931
- Κάρμα: 4
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 1303
Αλεξανδρος Καραπουλιτιδης "Το πάθος,το λάθος και η παραγγελιά, πληρώνονται."
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- lyggas
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 193
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 237
Η διαφορά είναι αισθητή όταν αναμιγνύουμε νερό και απόσταγμα με τους δυο διαφορετικούς τρόπους ( Όπως εντυπωσιακή είναι και έκλυση διοξειδίου του άνθρακα κατά την διεργασία).
Θέλω επίσης να αναφέρω ότι τα αποστάγματα που αραιώνω, είναι πάνω από 72 βαθμούς αλκοόλ ( στόχος είναι οι 75 βαθμοί ) και έτσι η ποσότητα νερού που χρησιμοποιώ αγγίζει ή υπερβαίνει το 40% του τελικού όγκου με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για τη δημιουργία θολώματος. Για τον λόγο αυτό εξάλλου είμαι προσεχτικός και αραιώνω κάθε φορά μικρές ποσότητες, μετρώντας πάντα τα υγρά με δοκιμαστικό σωλήνα, αφού προηγουμένως έχω υπολογίσει τον όγκο νερού που χρειάζεται για τον τελικό επιθυμητό αλκοολικό τίτλο.
΄Ισως για χαμηλόβαθμα αποστάγματα να μην εγείρεται ζήτημα.
- Ψάχνοντας, στο διαδίκτυο, διασταύρωσα τα παραπάνω, κυρίως από Ιταλούς και Αμερικανούς, Ενδεικτικά, βρήκα πρόχειρο αυτό στο you tube :
- ΄Οσον αφορά τα εμφιαλωμένα νερά, δοκίμασα όλα όσα προανέφερα με καλά αποτελέσματα, εκτός το "ΣΑΜΑΡΙΝΑ" που σύμφωνα με έναν πίνακα που αναρτήθηκε εδώ μέσα στο παρελθόν, νομίζω από τον φίλο Σπύρο, έχει τα λιγότερα άλατα.
Υ.Γ. Εξάλλου και εγώ προσπαθώ να εκμαιεύω γνώση από τους σοφότερους φίλους εδώ μέσα. Γηράσκω αεί διδασκόμενος δεν λέει η ρήση;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- lyggas
-
- Αποσυνδεμένος
- Elite Member
-
- Δημοσιεύσεις: 193
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 237
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- gomati_sok
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Μεταξύ Θεσσαλονίκης και Γοματίου Χαλκιδικής
- Δημοσιεύσεις: 597
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 701
αρχίζω να πιστεύω ότι εκτός από σκληρότητα και το στερεό υπόλειμμα παίζουν ρόλο κι άλλα συστατικά του διότι:
2011-12-13 αραίωση με νερό πηγής φυσικής ροής, με αρκετά άλατα>γράππα αρωματική
2014-15-16 αραίωσα με Ζαγόρι>γράππα αρωματική
2017 αραίωσα με Θεώνη, σταφύλια και κρασί πολύ αρωματικά>γράππα λιγότερο αρωματική εως ουδέτερη
2018 αραίωση πάλι με Ζαγόρι, σταφύλια αρωματικά, κρασί πιό κομψό αρωματικά,>γράππα αρωματική
όλες τις χρονιές για γράππα χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν τα ίδια σταφύλια του κτήματος .
“Ο καπτάν Δημήτρης ένιωσε ένα νταγιάντισμα σοφράνο μεριά,
ο καιρός τραμουντάνα γεμάτη έξι προς εφτά δύναμη ,
η μπαστέκα στο καπόνι έτριξε μακρόσυρτα, το καΐκι...
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- nikkolaos.nikkolaos
-
Συντάκτης θέματος
- Αποσυνδεμένος
- Junior Member
-
- Δημοσιεύσεις: 24
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 4
SPYROS έγραψε: 2γ. Γενικώς όμως, σε ό,τι αφορά την αποστακτική λειτουργία της 2ης (και πέραν της 2ης) απόσταξης, μπορούμε να αποστάξουμε και αλκοολικό διάλυμα (χωρίς γλυκάνισο) και 60% και 70% και 80% οινοπνευματικών βαθμών, ΑΡΚΕΙ το καζάνι μας να είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ στεγανό (σε συνδέσεις, φλάντσες κλπ [τις φλάντσες δεν τις εμπιστεύομαι, οι συνδέσεις με ρακόρ είναι σίγουρες]) για να μην έχουμε διαρροή ατμών αλκοόλης και πάρουμε φωτιά. Ο λόγος μιας τέτοιας υψηλόβαθμης απόσταξης είναι, να πάρουμε απόσταγμα ακόμη υψηλότερων αλκοολικών βαθμών, το οποίο βέβαια μας είναι άχρηστο για τσίπουρο, αφού στη συνέχεια το αραιώνουμε με νερό για να το φέρουμε εκεί που θέλουμε (π.χ. 40%-55%) για να το πιούμε.
Τέλος, και γενικώς, στην απόσταξη δεν υπάρχουν ούτε μαγικά ούτε μυστήρια. Όλα έχουν την εξήγησή τους. Όταν το αποστάξεις ξανά και πάλι μυρίζει άσχημα, θα το δούμε τότε.
Αυτά «τα ολίγα», μεγάλη η χάρη σου.
SPYROS
Καλημέρα σε όλους. Η μυρωδιά που ανέφερα στην αρχή, ο έντονος βαθμός της ήταν ξεκάθαρα από τις ουρές που άφησα αρκετά να περάσουν. (Αυτά τα 10λτ θα γίνουν μόνα τους διπλή με σκοπό να σωθούν λίγα λίτρα, και αυτά και αν σωθούν.)
Συνολική εμπειρία πλέον μετά και από άλλες καζανιές όπου το κόψιμο γινόταν μόλις έπεφτε υλικό των 45% αυστηρά, είναι ότι όσο περνούσαν οι καζανιές η μυρωδιά που περιέγραφα άρχισε να μειώνετε αισθητά.
Μπορεί να αρχίσετε να "βαράτε" αλλά με το δίκιο σας. Σε καινούργιο καζάνι υπάρχει περίπτωση να παίζει ρόλο αυτό? Να θέλει κάποιες χρήσεις ώστε να μην αφήνει κάποιες οσμές? Μετά από έλεγχο διαφόρων παραγόντων, όπως πχ αν ο μούστος πριν μπει είχε άσχημες οσμές (μύρισε μια χαρά), το υλικό του καζανιού μετά το τέλος της απόσταξης (μύριζε και αυτό μια χαρά), και από την στιγμή που έκοβα αυστηρά σε ψηλούς βαθμούς, κατέληξα ότι μπορεί να ευθύνεται αυτό. (Το καζάνι είχε δουλέψει πρώτη φορά μόνο με νερό για να "καεί" να το πω έτσι.)
Υ.Γ.: Αγαπητέ Σπύρος αυτό με την διαρροή και την φωτιά με αγχώνει. Η συνδεσμολογία του συστήματος είναι να θηλυκώνει το καπάκι μέσα στο καζάνι με ένα πάχος 3-4δάχτυλα χωρίς κάποιο άλλο μέτρο. Δεν φεύγει τίποτα από εκεί όπως και δεν έχει εντοπιστεί καθόλου να βγαίνει ατμός στο τέλος της ψύκτρας. Να φοβάμαι κάτι πάνω σε αυτό, στην δεύτερη απόσταξη?
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- setoinos
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 803
- Κάρμα: 3
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 761
Καλησπέρα επί τέλους απόσταξα και εγώ .
Η καμπάνα πριν τον καθαρισμό .
Η χοάνη αδειάσματος μετά τον καθαρισμό .
Φιλτράρισμα με φίλτρα 20 μικρα και εμφιάλωση .
Σε πρώτο πλάνο ο φίλος Γιώργος Σαχινίδης .
Παρά τον σχολαστικό καθαρισμό , της αποστακτικής συσκευής ,
τα φίλτρα ΄΄μπλεδίζουν΄΄ .
Συμπέρασμα , όλα τα καθοδικά μέρη της αποστακτικής συσκευής,
τόξο,ψυγείο και αυλός εκροής ,πρέπει να αντικατασταθούν από ανοξείδωτο μέταλλο .
Σε αντίθετη περίπτωση , είναι πρακτικά αδύνατο , να γλυτώσουμε από
τον χαλκό, στα αποστάγματα .
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- SPYROS
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 797
- Κάρμα: 10
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 522
Χαίρομαι ιδιαίτερα που επιβεβαιώνεις και εσύ, με συμπέρασμα από την πράξη, ότι οι αυλοί συμπύκνωσης του ψύκτη πρέπει να είναι ανοξείδωτοι, αν θέλουμε να μην περνάει χαλκός και οι ενώσεις του στο απόσταγμα.
Να μην μας διαφεύγει ότι τα βαρέα μέταλλα είναι άκρως επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία.
Επισημαίνω ότι ήμουν ο πρώτος που μέσω του Ampelourgos έθεσα ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΣ,το θέμα αυτό.
Να είμαστε όλοι καλά.
SPYROS
Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Nikos Kotsalis
-
- Αποσυνδεμένος
- Platinum Member
-
- Δημοσιεύσεις: 1151
- Κάρμα: 9
- Ληφθείσες Ευχαριστίες 799
Ο SPYROS έχει απόλυτο δίκιο, η γνώμη του είναι σωστή όπως και η γνώμη και οι παρατηρήσεις του Γιώργου, Setoinos, και το θέμα έχει συζητηθεί από μέρους του σε παλαιότερη ανακοίνωση με ημερομηνία 23-3-2012 " Περί άμβυκος χάλκινος ή ανοξείδωτος", και από εμένα προσωπικά σε ακόμα παλαιότερη ανακόινωση με ημερομηνία 23-2-2012 " Αγορά άμβυκα".
Αν υπάρχουν ακόμα παλιότερες ανακοινώσεις δεν κατάφερα να τις βρώ.
ΝΚ
Pura vida!
Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.
- Βρίσκεστε εδώ:
-
Αρχική
-
Forum
-
ampelourgos.gr
-
Αποστάγματα
- Περί απόσταξης