file Περί απόσταξης

Περισσότερα
02/01/2019 15:23 - 03/01/2019 03:42 #26417 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης

Nikos Kotsalis έγραψε: Φίλε lyggas καλημέρα και καλή χρονιά,
μπορώ να σε ρωτήσω σε τι θερμοκρασία περίπου ήταν το απόσταγμα κατά την διαδικασία;
ΝΚ


Φίλε Νίκο φυσικά και μπορείς, τί ερώτηση είναι αυτή, προς Θεού. Εξ' άλλου και εσύ έχεις συμβάλει σε ικανό βαθμό, να "ανέβω λίγο πιο ψηλά" (τουλάχιστον εγώ, αυτήν την εντύπωση έχω, ότι και καλά δηλαδή, αναβαθμίστηκα :lol: ).
Στο δια ταύτα λοιπόν : Δεδομένου ότι το προς διήθηση υγρό ήταν δυο ημέρες στο μπαλκόνι, η θερμοκρασία του ήταν στους -2 βαθμούς Κελσίου με μικρή απόκλιση προς τα κάτω.
Σε τελική μέτρηση χθες, το αλκοολόμετρο έδειξε 43 βαθμούς vol με ακριβή θερμοκρασία αποστάγματος στους 17.3 βαθμούς Κελσίου.

Υ.Γ. Εύχομαι, καλή χρονιά σε όλους τους φίλους.
Τελευταία διόρθωση: 03/01/2019 03:42 από lyggas.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, setoinos, stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
02/01/2019 22:44 - 02/01/2019 22:46 #26418 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Χρονια πολλα με υγεια.
Θα πω την αποψη μου για τα παρακατω του φιλου lyggas..


Διαφαίνεται λοιπόν, ότι η σχολαστική καθαριότητα ιδιαίτερα των καθοδικών μερών ενός εξ’ ολοκλήρου χάλκινου αποστακτήρα, αποτρέπει τα προβλήματα που ανακύπτουν από τις βρωμιές που αποβάλλονται από τον χαλκό και είναι αντικείμενο συζήτησης εδώ μέσα. Το θέμα είναι πραγματικό, όμως εκτιμώ ότι αντιμετωπίζεται με την επιμελημένη καθαριότητα. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ανοξείδωτα καθοδικά μέρη.



Εχεις απολυτο δικιο αλλα χρειαζεται μια διευκρινηση.. Καθαριοτητα (κυριως στον ψυκτη) με το τελος καθε καζανιας! Οχι δηλαδη καθαρισμο πριν της στην αρχη μιας καζανιας, αλλα στο τελος της προηγουμενης! Εχει σημασια αυτο διοτι εαν η τελευταια καζανια ειναι μια χαρα τοτε και ολοκληρος χρονος να εχει περασει δεν υπαρχει προβλημα, εαν ομως η τελευταια αυτη καζανια ειχε εστω και ελαχιστη ''ξυδιλα'' (ελαχιστη, μη αντιληπτη οργανοληπτικα) θα οξειδωσει τον χαλκο και αυτο θα φανει στην επομενη καζανια.
Επισης.. εαν καθαρισουμε τον ψυκτη με απλο νερο και τελος για σημερα ας πουμε το καζανι, τοτε ειμαστε οκ για αυριο. Τοτε εαν αυριο (αφου πλυναμε τον ψυκτη σημερα) βγει κανενα χρωματακι φταιει το στιπουρο που βρασαμε σημερα κ οχι το χθεσινο.
Ο καθαρισμος στην αρχη καποιας καζανιας ειναι λαθος (προυποθεση οτι δεν πλυναμε σχτο τελος της προηγουμενης η οποια μπορει να εγινε προχθες πχ) και δεν μας εγγυαται τιποτα, εκτος κ αν ειναι μεθοδικος κτλ..
Οποτε λεω...
1)Τελος το καζανι για σημερα? Ξεπλενουμε (αμεσως) καλα το ψυγειο!
2)Αλλαζουμε τσιπουρα? Πλενουμε καλα το ψυγειο!
Ειδαμε χρωμα η ασχημη γευση αφου καναμε τα 2 παραπανω? Τοτε φταινε τα τσιπουρα που βρασαμε τωρα.
Στην περιπτωση ανοξειδωτου ψυκτη δεν μπορω να φανταστω τι γευση θα ειχε το τσιπουρο της γαλαζιας αποχρωσης (δεν θα ηταν γαλαζια βεβαια), επισης ο ανοξειδωτος ψυκτης θα πρεπει να ειναι τουλαχιστον κατα 5 φορες πιο ογκωδης.
Τελευταία διόρθωση: 02/01/2019 22:46 από stelios1.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, setoinos, KRASODAD, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/01/2019 09:45 #26419 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης

lyggas έγραψε:

Nikos Kotsalis έγραψε: Φίλε lyggas καλημέρα και καλή χρονιά,
μπορώ να σε ρωτήσω σε τι θερμοκρασία περίπου ήταν το απόσταγμα κατά την διαδικασία;
ΝΚ


Φίλε Νίκο φυσικά και μπορείς, τί ερώτηση είναι αυτή, προς Θεού. Εξ' άλλου και εσύ έχεις συμβάλει σε ικανό βαθμό, να "ανέβω λίγο πιο ψηλά" (τουλάχιστον εγώ, αυτήν την εντύπωση έχω, ότι και καλά δηλαδή, αναβαθμίστηκα :lol: ).
Στο δια ταύτα λοιπόν : Δεδομένου ότι το προς διήθηση υγρό ήταν δυο ημέρες στο μπαλκόνι, η θερμοκρασία του ήταν στους -2 βαθμούς Κελσίου με μικρή απόκλιση προς τα κάτω.
Σε τελική μέτρηση χθες, το αλκοολόμετρο έδειξε 43 βαθμούς vol με ακριβή θερμοκρασία αποστάγματος στους 17.3 βαθμούς Κελσίου.

Υ.Γ. Εύχομαι, καλή χρονιά σε όλους τους φίλους.


Φίλε lyggas καλημέρα,
ερωτώ διότι η διαδικασία φιλτραρίσματος είναι αποδοτικώτερη όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία του αποστάγματος.
Οι αποσταγματοποιίες "καταψύχουν" τα αποστάγματά τους πριν τα φιλτράρουν.
Βέβαια χρησιμοποιούν επαγγελματικές φιλτραντλίες.
Ισως μια μικρή ερασιτεχνική συσκευή να μην τα κατάφερνε λόγω μεγαλύτερου ιξώδους που συνεπάγεται η ψύξη.
Θετικό που η δική σου απεδειχθει αποτελεσματική σε αυτήν την θερμοκρασία και με αυτά τα φίλτρα.
Ευχαριστώ.
ΝΚ

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/01/2019 09:58 - 03/01/2019 09:59 #26420 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης

stelios1 έγραψε: Χρονια πολλα με υγεια.
Θα πω την αποψη μου για τα παρακατω του φιλου lyggas..


Διαφαίνεται λοιπόν, ότι η σχολαστική καθαριότητα ιδιαίτερα των καθοδικών μερών ενός εξ’ ολοκλήρου χάλκινου αποστακτήρα, αποτρέπει τα προβλήματα που ανακύπτουν από τις βρωμιές που αποβάλλονται από τον χαλκό και είναι αντικείμενο συζήτησης εδώ μέσα. Το θέμα είναι πραγματικό, όμως εκτιμώ ότι αντιμετωπίζεται με την επιμελημένη καθαριότητα. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ανοξείδωτα καθοδικά μέρη.



Εχεις απολυτο δικιο αλλα χρειαζεται μια διευκρινηση.. Καθαριοτητα (κυριως στον ψυκτη) με το τελος καθε καζανιας! Οχι δηλαδη καθαρισμο πριν της στην αρχη μιας καζανιας, αλλα στο τελος της προηγουμενης! Εχει σημασια αυτο διοτι εαν η τελευταια καζανια ειναι μια χαρα τοτε και ολοκληρος χρονος να εχει περασει δεν υπαρχει προβλημα, εαν ομως η τελευταια αυτη καζανια ειχε εστω και ελαχιστη ''ξυδιλα'' (ελαχιστη, μη αντιληπτη οργανοληπτικα) θα οξειδωσει τον χαλκο και αυτο θα φανει στην επομενη καζανια.
Επισης.. εαν καθαρισουμε τον ψυκτη με απλο νερο και τελος για σημερα ας πουμε το καζανι, τοτε ειμαστε οκ για αυριο. Τοτε εαν αυριο (αφου πλυναμε τον ψυκτη σημερα) βγει κανενα χρωματακι φταιει το στιπουρο που βρασαμε σημερα κ οχι το χθεσινο.
Ο καθαρισμος στην αρχη καποιας καζανιας ειναι λαθος (προυποθεση οτι δεν πλυναμε σχτο τελος της προηγουμενης η οποια μπορει να εγινε προχθες πχ) και δεν μας εγγυαται τιποτα, εκτος κ αν ειναι μεθοδικος κτλ..
Οποτε λεω...
1)Τελος το καζανι για σημερα? Ξεπλενουμε (αμεσως) καλα το ψυγειο!
2)Αλλαζουμε τσιπουρα? Πλενουμε καλα το ψυγειο!
Ειδαμε χρωμα η ασχημη γευση αφου καναμε τα 2 παραπανω? Τοτε φταινε τα τσιπουρα που βρασαμε τωρα.
Στην περιπτωση ανοξειδωτου ψυκτη δεν μπορω να φανταστω τι γευση θα ειχε το τσιπουρο της γαλαζιας αποχρωσης (δεν θα ηταν γαλαζια βεβαια), επισης ο ανοξειδωτος ψυκτης θα πρεπει να ειναι τουλαχιστον κατα 5 φορες πιο ογκωδης.


Φίλε Στέλιο καλημέρα,
έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που γράφεις για την καθαριότητα.
Στην πρακτική βέβαια δεν είναι εύκολο να καθαρίζεις το ψυγείο μετά κάθε καζανιά.
Στο τέλος κάθε σειράς απόσταξης και πρίν από κάθε 2η απόσταξη ναι, τουλάχιστον αυτό κάνω προσωπικά.
Για τον όγκο του ανοξέιδωτου ψύκτη έχω να επισημάνω τα εξής:
Από την αρχή της "επαγγελματικής" μου ενασχόλησης με την απόσταξη είχα ζητήσει από τον χαλκουργό μου να μου κατασκευάσει τον ψύκτη ανοξείδωτο όπως και έκανε.
Το εξωτερικό χιτώνιο είναι και φαίνεται κανονικά χάλκινο, αυτονόητοι οι λόγοι, αλλά εσωτερικά τα κάθετα σωληνάκια και τα διάτρητα διαφράγματα είναι ανοξείδωτα.
Τα κάθετα σωληνάκια είναι 46 στον αριθμό με διαμετρο περίπου 1 πόντο, και οι εξωτερικές διαστάσεις του ψύκτη ακριβώς οι ίδιες με τους χάλκινους.
Ποτέ μου δεν είχα προβλήματα ανεπαρκούς ψύξης, αν θα έκανα πάλι ψύκτη, έτσι ακριβώς θα τον κατασκεύαζα με μεγαλύτερη όμως διάμετρο στα σωληνάκια για ευκολία καθαριότητας.
ΝΚ

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 03/01/2019 09:59 από Nikos Kotsalis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, stelios1, KRASODAD

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
03/01/2019 23:16 #26422 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Εχω δυσκολια ξαφνικα να συντασω κειμενα ενω εχω να γραψω απο τα 18 μου και το πιο απλο πραγμα δυσκολευομαι να το γραψω.
Οχι δεν καθαριζω τον ψυκτη σε καθε καζανια, ειναι ανωφελο εξ αλλου, ακομη κ αν τελειωσει μια καζανια προβληματικη (εδω βεβαια ολοι ξεπλενουν τον ψυκτη) ο ψυκτης ξεπλενεται μολις τρεξουν 200? ας πουμε μιλλιγκραμ, μολις δηλαδη η νεα καζανια πιασει τους βαθμους της εχει ηδη ξεπλυθει και το ψυγειο. Οταν σταματησει το καζανι να καιει για καποιες ωρες- μερες τοτε εαν η τελευταια καζανια ειχε προβλημα αυτο θα φανει στην νεα καζανια. Θελει καποιον χρονο δηλαδη να οξειδωθει ο χαλκος, γ αυτο μολις σταματησει το καζανι τοτε θελει ξεπλυμα ο ψυκτης για να ειμαστε ησυχοι. Και φυσικα αν περασει καιρος να δουλεψει χρειαζεται σχολαστικο καθαρισμο.
Το ωραιο ειναι Νίκο οτι.. ο δικος μου ψυκτης ειναι εξωτερικα ανοξειδωτο! Σε κανεναν ελεγχο (εδω καθε χρονο ερχονται 1-2 φορες) δεν ασχοληθηκε κανεις μ αυτο, ουτε ζητησαν να δουν πως ειναι απο μεσα (χαλκος ειναι μεσα).
Ναι ενας ποντος ειναι πολυ στενα και δεν επηρεαζει αυτο μονο τον καθαρισμο η την επιφανεια εναλλαγης αλλα και την εκτονωση, κατι εξ ισου σημαντικο (ουσιαστικα ειναι ενα συνολικο πραγμα αυτα ) στην αποδοση του.
Προφανως ομως μιλαμε για αλλους χρονους αποσταξης.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/01/2019 19:36 #26423 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Φίλε Στέλιο καλησπέρα,
Οι χρόνοι μου είναι 2:30 με 3:30 ώρες για τις πρώτες αποστάξεις και 3:30 με 4:30 ώρες για τις δεύτερες.
Θα μπορούσα να κάνω και πιό γρήγορα αλλά δεν έχει νόημα για μένα.
Λέγοντας εκτόνωση τι εννοείς;
ΝΚ

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/01/2019 17:23 #26424 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Περί απόσταξης
Ε ναι πανω κατω αυτοι ειναι οι χρονοι.
Εκτονωση λεω αυτην την κλασικη, (Δεν το λεω μεταφορικα δηλαδη) της φυσικης.
Παρατηρειται πτωση πιεσης μαζι με πτωση θερμοκρασιας, συστολη, μειωση της κινησης κτλ κτλ..
Στο καζανι γινεται μια εκτονωση μολις εισελθει ο ατμος στο καπακι του ψυκτη, στην συνεχεια εισερχεται στους σωληνες, οσο μεγαλυτερη χωρητικοτητα εχουν αυτοι οι σωληνες τοσο πιο καλα διατηρουνται τα αποτελεσματα της εκτονωσης. Ισως παλι σαν μεγεθος να ειναι αμελητεο στ συνολικη διαδικασια, αλλα ισως και ναναι και ουσιαστικο, αυτο ειναι θεμα μεγεθων που εγω δεν μπορω να υπολογισω.
Πιστευω ομως πως εαν ηταν το καπακι του ψυκτη (ειναι κρισιμο το σημειο) διπλου τοιχωματος με τροφοδοσια νερου, θα αναβαθμιζοταν ολος ο ψυκτης.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": Nikos Kotsalis, setoinos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.078 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ