file Απόσταξη οίνου

Περισσότερα
06/06/2019 14:10 #26735 από aoustis
aoustis δημιούργησε το θέμα: Απόσταξη οίνου
Καλή σας μέρα. Εγώ είμαι νέος στο άθλημα και περισότερο ασχολούμε με την απόσταξη ανθόνερου. Κυρίως απο τριαντάφυλλο και αρμπαρόριζα. Θέλω να δοκιμάσω να αποστάξω κρασί. Πρέπει να ακολουθήσω τις ίδιες διαδηκασίες; έχω οίνο λευκό και μαύρο. 5 λίτρα κάθε ένα απλά για αρχή. Πρέπει να προσθέσω νερό; Θα αφαιρέσω κεφαλή; Ο αποστακτήρας είναι 30lt inox.
Ευχαριστώ για τη βοήθεια.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/06/2019 09:17 - 07/06/2019 09:20 #26736 από PAKSIMADIS
PAKSIMADIS απάντησε στο θέμα: Απόσταξη οίνου
Καλημέρα και σε σένα.
α) Δεν προσθέτεις νερό, αλλά καλό είναι το καζάνι να είναι γεμάτο το λιγότερο 28 λίτρα κρασί.
β) Όταν αποστάζεις έτοιμο κρασί να ξέρεις ότι κάνεις μπράντι ( κονιάκ ) και όχι τσίπουρο. Άρα δεν έχεις τα τσίπουρα μέσα να σου γεμίσουν το απόσταγμα με μεθανόλη. Επομένως στην πρώτη απόσταξη δεν αφαιρείς τίποτα και σταματάς την απόσταξη χαμηλά στα 15 γράδα. Μετά στη δεύτερη απόσταξη αφαιρείς τα πρώτα 300- 400 ml αποστάγματος (κεφαλή) και παίρνεις την καρδιά σταματώντας την απόσταξη στα 18 γράδα. Την ουρά μπορείς να την κρατήσεις και να την ξαναποστάξεις σε επόμενη δεύτερη καζανιά.
γ) Η καρδιά της δεύτερης απόσταξης τότε μόνο αραιώνεται με νερό για να γίνει 17 γράδα ή 40% vol. Συνίσταται η χρήση βαρελιού από σέρι ή μπέρμπον ή και νέου για παλαίωση του μπράντι για όσα χρόνια θέλεις.
Αυτή είναι μια συνταγή, υπάρχουν πολλές παραλλαγές ανάλογα τον οίκο κονιάκ και την περιοχή. Π.,χ. αρκετοί κάνουν και τρίτη απόσταξη, άλλοι αραιώνουν λιγότερο στα 50% vol, άλλοι χρησιμοποιούν μόνο λευκές ποικιλίες, άλλοι και ερυθρές.

αμπελουργός-οινοποιός
αν δεν υποφέρει το αμπέλι και ο οινοποιός καλό κρασί δε βγαίνει
Τελευταία διόρθωση: 07/06/2019 09:20 από PAKSIMADIS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/06/2019 09:30 #26737 από aoustis
aoustis απάντησε στο θέμα: Απόσταξη οίνου
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": PAKSIMADIS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/06/2019 22:31 - 10/06/2019 10:40 #26738 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Απόσταξη οίνου
Δεδομένου ότι στην αρχή της απόσταξης δεν αποστάζει μόνο η μεθανόλη (η οποία αποστάζει καθ'όλη την διάρκεια της απόσταξης με έμφαση στην ουρά) αλλά και άλλες τοξικές ουσίες, εγώ θα απέρριπτα ένα ποσοστό της κεφαλής και στην πρώτη απόσταξη.
Τελευταία διόρθωση: 10/06/2019 10:40 από lyggas.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/06/2019 22:47 #26739 από aoustis
aoustis απάντησε στο θέμα: Απόσταξη οίνου
Ευχαριστώ για την απάντηση. Για τι ποσοστό επι της συνολικής ποσότητας του κρασιού μιλούμε; Για παράδειγμα στα 10 κιλά πόσο αφαιρούμε σαν κεφαλή;

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/06/2019 23:07 - 08/06/2019 23:09 #26740 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Απόσταξη οίνου
Για τον αποστακτήρα που διαθέτεις, (όγκος 30 l) στην πρώτη απόσταξη θα απορρίψεις 60 ml κεφαλής. Στην δεύτερη απόσταξη θα αφαιρέσεις πάλι 60 ml . Αν όμως έχεις να μεταβράσεις ποσότητα από δύο πρώτες αποστάξεις θα αφαιρέσεις 120 ml κ.ο.κ.
- Εν προκειμένω στα 10 λίτρα οίνου που αναφέρεις, οι ποσότητες αυτές θα μειωθούν κατά 2/3.

Υ.Γ. Η προσθήκη νερού στο προς απόσταξη υλικό μόνο ευεργετικές επιδράσεις έχει.
Τελευταία διόρθωση: 08/06/2019 23:09 από lyggas.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": aoustis

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/06/2019 00:25 - 09/06/2019 00:26 #26741 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Απόσταξη οίνου
Αγαπητέ Aoustis

Σούμα λέμε το προϊόν της 1ης απόσταξης.
Αν στη δεύτερη απόσταξη έβαλες μέσα στο καζάνι, για να αποστάξεις, 10 λίτρα σούμα, τότε απορρίπτεις ως κορυφές 1%, δηλ. 10 κιλά Χ 1% = 0,1 λίτρα = 100 ml. Αυτό είναι ο δημοφιλής κανόνας.
Εγώ θα σου πρότεινα να γεμίσεις 3-4 φιαλίδια των 50 ml, και αφού τα δοκιμάσεις να αποφασίσεις αν θα απορρίψεις τα πρώτα 50, ή τα πρώτα 100 ή τα πρώτα 150 κλπ.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Τελευταία διόρθωση: 09/06/2019 00:26 από SPYROS.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": setoinos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/06/2019 10:05 - 09/06/2019 10:06 #26742 από aoustis
aoustis απάντησε στο θέμα: Απόσταξη οίνου
Καλημέρα Κύριε Σπύρο. Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση. Εκτός θέματος τώρα, αγόρασα ακόμα ένα άμβυκα 10 λίτρων και αφελώς δεν το ερεύνησα καλά. Αρκέστηκα στη περιγραφή του πωλητή που έλεγε ότι είναι ανοξείδωτος. Τελικά φαίνεται ότι είναι ακριβώς αυτό που γράψατε στο θέμα ΠΕΡΙ ΑΜΒΥΚΟΣ, ότι πρέπει να το αποφεύγουμε.....
Συνημμένα:
Τελευταία διόρθωση: 09/06/2019 10:06 από aoustis.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/06/2019 12:11 - 09/06/2019 12:17 #26743 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Απόσταξη οίνου
΄Οπως αντιλαμβάνεσαι, ως προς την απόσταξη, ο καθένας έχει την μεθοδολογία του.

- Πάντως ο τρόπος που σου προτείνει ο Σπύρος παραπάνω για τμηματική συλλογή των κεφαλών, ώστε να δοκιμάσεις και να αποφασίσεις, είναι μια σίγουρη οδός, ιδιαίτερα αν δεν είσαι σίγουρος για την ποιότητα της προς απόσταξη ύλης.

- ΄Οσον αφορά την χάλκινη σερπαντίνα, η θέση μου είναι ότι αν καθαρίζει καλά με χημικό τρόπο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τα υπολείμματα χαλκού.
Τελευταία διόρθωση: 09/06/2019 12:17 από lyggas.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
09/06/2019 21:15 #26744 από aoustis
aoustis απάντησε στο θέμα: Απόσταξη οίνου

lyggas έγραψε: ΄Οπως αντιλαμβάνεσαι, ως προς την απόσταξη, ο καθένας έχει την μεθοδολογία του.

- Πάντως ο τρόπος που σου προτείνει ο Σπύρος παραπάνω για τμηματική συλλογή των κεφαλών, ώστε να δοκιμάσεις και να αποφασίσεις, είναι μια σίγουρη οδός, ιδιαίτερα αν δεν είσαι σίγουρος για την ποιότητα της προς απόσταξη ύλης.

- ΄Οσον αφορά την χάλκινη σερπαντίνα, η θέση μου είναι ότι αν καθαρίζει καλά με χημικό τρόπο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τα υπολείμματα χαλκού.


Πώς ακριβώς γίνεται αυτό και με τι χημικά. Και από που μπορούμε να τα προμηθευτούμε. Συγνώμη αν φαίνοντε βλακώδεις οι ερωτήσεις μου

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.894 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ