file ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ

Περισσότερα
22/12/2014 18:40 #17316 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ

john lytas έγραψε: Εμενα δεν θολωνει κατα την παραγωγη θολωνει οταν το βαζω στη λιμπα



Αφου φιλε μας μαλλον δεν βοηθαει η θεωρια ξεκινα την ΠΡΑΞΗ, παρε απο την λιμπα, ζεστανε το 30 βαθμους και πες μας τι εγινε.. Αμα δεν καθαρισει ετσι θα κανεις κ αλλα πειραματα και θα καταλαβουμε οτι σε ρωταμε αλλα εσυ δεν τα λες, ΄΄κρατας μυστικα και ντοκουμεντα''.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/10/2015 18:54 #19603 από Goude
Goude απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ
Έχει κάνει κανείς ηλεκτρονική δήλωση συγκομιδής για να πάει τα σταφύλια για απόσταξη; Το παρακάτω άρθρο, τι θέλει να πει;

ii. οι αμπελουργοί που παραδίδουν τη σταφυλική τους παραγωγή σε οινοποιείο προς οινοποίηση και η παραγωγή αυτή επιστρέφεται με τη μορφή τελικού προϊόντος στον αμπελουργό, υποχρεώνονται να υποβάλλουν επιπλέον της δήλωσης συγκομιδής και δήλωση παραγωγής.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
11/11/2015 23:11 #19872 από egglema
egglema απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ
Αν εχεις πανω απο 1 στρεμμα μπαίνεις στο minegric.gr και δηλώνεις τα αμπελουργικα προϊόντα (σταφύλια ) που έχεις το 2015 ακόμα και αν είναι μηδενικό. Είναι υποχρεωτικό. Στη συνέχεια πας στη διεύθυνση γεωργιας της περιοχής σου και με το μητρωο σου κάνεις αίτηση για αποσταξη.είναι εύκολη διαδικασία.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
05/12/2019 21:19 #27465 από sswkratis
sswkratis απάντησε στο θέμα: ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ

Nikos Kotsalis έγραψε: Φίλε Yiannis καλημέρα, Μιας και είσαι στη φάση απόσταξης τσίπουρου θα μου επιτρέψεις να παραθέσω την προσωπική μου πρακτική στην απόσταξη, που δουλεύει αρκετά χρόνια με επιτυχία, και χωρίς προβλήματα. Ίσως κάτι να βγει από τις γνώμες που θα ακολουθήσουν. τσίπουρα ( φλούδια ) μαζί με το λάγγερο ( υγρό προς απόσταξη ) γιατί παίρνω περισσότερα πρωτογενή και δευτερογενή αρώματα, που αλλιώς χάνονται. Ας θυμηθούμε ότι τα φλούδια είναι το μέρος των σταφυλιών με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χρωστικές και αρώματα. Προσωπικά αποστάζω και τα Πρωτογενή αρώματα είναι τα αρώματα του φρούτου ( εδώ δεν αναφέρομαι μόνο στα σταφύλια ) και δευτερογενή τα αρώματα που δημιουργούνται στην διαδικασία της ζύμωσης. Έτσι δεν χάνω και κάποιες, λίγες βέβαια, ποσότητες λάγγερου που καμιά πρέσα δεν μπορεί να στύψει και βγάλει από τα τσίπουρα. Στον αντίποδα ο χρόνος απόσταξης μεγαλώνει και στην απόσταξη χρόνος είναι χρήμα! Στην πρώτη απόσταξη αν χρειαστεί προσθέτω απλό νερό βρύσης όχι τόσο για να κατεβάσω τους αλκοολικούς βαθμούς αλλά για να μην είναι πυκνό το μίγμα και κολλήσει το καζάνι, πράγμα τελείως ανεπιθύμητο. Στην πρώτη απόσταξη όπως και στις επόμενες ( προσωπικά προτιμώ 3 αποστάξεις ) δεν πρέπει να βιαζόμαστε αλλά να έχουμε υπομονή που πολλές φορές ο ιδιοκτήτης του καζανιού δεν έχει, διότι πληρώνει φόρους ανάλογα με τον χρόνο που έχει σε λειτουργία το καζάνι του, και πληρώνεται ανάλογα με τις καζανιές που θα μπορέσει να στριμώξει σε αυτόν δεδομένο χρόνο.Έτσι λοιπόν στην πρώτη καζανιά χωρίς να διαχωρίσω σε κεφαλές σώματα και ουρές, αποστάζω μέχρι το 13 ( εννοώ μέτρηση με το αλκοολόμετρο στην ένδειξη 13% vol Lussac ). Έτσι αφήνω έξω την ουρά από την πρώτη απόσταξη. Το 13 δεν είναι ένα απόλυτο όριο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ποσότητα, χρόνοι, χρονιά, και άλλα που δεν είναι της παρούσης.Gay-κατά Θα με ρωτήσεις γιατί 13 και όχι παραπάνω ή παρακάτω;Λοιπόν το ζεστό νερό χωρίς καθόλου αλκοόλη αν το μετρήσεις θα δεις να έχει ένδειξη περίπου 10% ακριβώς γιατί είναι ζεστό και συνεπώς αραιότερο. Συνεπώς αν πάω την απόσταξη πιο κάτω θα πάρω την ουρά και θα αρχίζω να αποστάζω νερό, και πιο πάνω θα χάσω οινόπνευμα.Στην δεύτερη απόσταξη δεν χρειάζεται να προσθέσω νερό γιατί πια έχω μόνο υγρό διάλυμα και καθόλου φλούδια για να αποστάξω.Έτσι λοιπόν αρχίζω, και χωρίς βιασύνες, και αυτή την φορά τα πρώτα 2 περίπου λίτρα ( πρωτοράκι ) τα βάζω ξεχωριστά για φαρμακευτικούς σκοπούς εντριβές κ.λ.π. και όχι για κατανάλωση που χρειαζόταν. Βέβαια δεν αναγνωρίζει ότι παίρνει το καλύτερο κομμάτι αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία!! 3 λίτρα πάνε στη γυναίκα μου, για λόγους γκρίνιας και λικέρ που θέλει να φτιάξει, γιατί αν δεν της τα δώσω για ένα χρόνο θα ακούω ότι με τόσο τσίπουρο δεν κατάφερα να της δώσω ούτε τα ελάχιστα 2-3 λίτρα. Ακολούθως τα υπόλοιπα 2-Όπως καταλαβαίνεις αυτό είναι το πιο σπουδαίο κομμάτι της κλασματικής απόσταξης!!!

Σε αυτήν την δεύτερη απόσταξη συνεχίζω μέχρι το τελικό προϊόν το οποίο ανακατεύω συνεχώς σε όλη την ποσότητά του να φτάσει στον τελικό επιθυμητό βαθμό συν 0.5-1 βαθμό παραπάνω για λόγους πτητικότητας της αλκοόλης που μια μικρή της ποσότητα θα χαθεί.βέβαια δεν αποστάζονται. απόσταξης αποστάζω σχεδόν μόνο νερό και έτσι αραιώνω το τελικό μου προϊόν με απεσταγμένο νερό χωρίς καθόλου χλώριο ( είναι πτητικό και έχει φύγει από την πρώτη απόσταξη ) και χωρίς καθόλου άλατα που είναι στερεά και <sup>ης</sup>Στα τελικά στάδια αυτής της 2 απόσταξη ( ασύμφορο οικονομικά ) αλλά η ποιότητα ανεβαίνει κατακόρυφα, και ακόμα να περάσεις το προϊόν σου από βαρέλι για λίγο χρόνο, τότε δεν μπορώ να περιγράψω το αποτέλεσμα.<sup>η</sup>Αν θελήσεις βέβαια να κάνεις και 3Αυτά τα ολίγα προς το παρόνΕλπίζω να βοήθησα.ΝΚ

Μια ερωτηση, στην περιπτωση που αποσταζουμε την μεταβραση με αυτο τον τροπο δεν περνανε στο τελικο μας προιον ολα τα αρνητικα στοιχεια τα οποια δεν θελουμε και "κοβουμε" τις ουρες???/

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.067 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ