lightbulb-o Αυτοσχέδιο αποστακτήριο - Ερωτήσεις

Περισσότερα
21/10/2019 16:48 - 22/10/2019 11:14 #27282 από spyros.theodosopoulos
spyros.theodosopoulos δημιούργησε το θέμα: Αυτοσχέδιο αποστακτήριο - Ερωτήσεις
Καλησπέρα σε όλους,

Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω τα μέλη του forum για τις χρήσιμες πληροφορίες που έχω βρει και το χρόνο που έχουν δαπανήσει για να τις παραθέσουν.

Παρακάτω θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την κατασκευή μου. Ένα αποστακτήριο από χύτρα ταχύτητος 7 λίτρων με ανοξείδωτο ψύκτη.
Την συγκεκριμένη κατασκευή την έκανα αρχικά για πειραματισμό αφού σκέφτομαι να ασχοληθώ ερασιτεχνικά εκτός από το τσίπουρο και με άλλα αποστάγματα.
Ξεκίνησα λοιπόν με απόσταξη έτοιμου κρασιού (μικροποσότητες) για να δω πως δουλεύει η μηχανή και να αποκτήσω εμπειρία. Αργότερα έμαθα πως το κρασί περιέχει θειώδες συντηρητικό που δεν επιτρέπεται να υπάρχει κατά την απόσταξη.

Βασική μεθοδολογία που ακολούθησα φαίνεται στο παρακάτω link

www.erosmykonos.gr/?page_id=1939

Φέτος λοιπόν είπα να το πάω ένα βήμα παρακάτω και προμηθεύτηκα 40 λίτρα σταφυλοπολτό (Ροδίτη και Σαββατιανό) από φίλο παραγωγό στην Αράχοβα. Αφού τελείωσε η ζύμωση το σκέπασα αεροστεγώς και σε 3 μέρες το έβαλα για απόσταξη. Αρχικό μπωμέ περίπου 13. Δεν ξέρω ακριβώς γιατί παρέλαβα τον σταφυλοπολτό 3 μέρες αφού πατήθηκε και είχε τότε 10 μπωμέ.

Η σκέψη μου είναι να κάνω διπλή απόσταξη. Στην πρώτη δεν έκοψα κεφαλή και σταμάτησα στα 15 γράδα. Παρέλαβα 8 λίτρα αποστάγματος 50% vol. Και εδώ έρχεται η πρώτη ερώτηση.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που βρήκα στο παραπάνω link (αλλά τις διασταύρωσα και με άλλες πηγές) έπρεπε οι πρώτες σταγόνες να αρχίσουν να βγαίνουν περίπου στου 60 με 65 βαθμούς Κελσίου στο καπάκι. Εκεί λοιπόν θα έπαιρνα την κεφαλή μέχρι περίπου τους 75 που ξεκινάει να βγαίνει η καρδιά.
Στην πράξη στο δικό μου αποστακτήριο οι πρώτες σταγόνες βγαίνουν στους 85 βαθμούς περίπου και στο τέλος της πρώτης απόσταξης (όταν έχω 15 γράδα) το θερμόμετρο δείχνει 98 βαθμούς Κελσίου περίπου.
Μια εξήγηση που έχω είναι πως το ανοξείδωτο σωληνάκι του ψύκτη είναι διατομής 1/4". Αυτό δημιουργεί αρκετή πίεση μέσα στο καζάνι μέχρι οι ατμοί να βγούν υγροποιοιμένοι από τον ψύκτη. Οπότε μέχρι η πίεση να αντισταθμίσει την δυσκολία εξαγωγής των ατμών δεν βγαίνει τίποτα. Να φανταστείτε όταν φυσάω μέσα για δοκιμή έχει αρκετή αντίσταση ο αέρας που βγαίνει.
Κατά τα άλλα το απόσταγμα που βγαίνει ξεκινάει στους 65 με 70 %vol και σταματάω περίπου στους 35% vol στην πρώτη απόσταξη.

Και αναρωτιέμαι.
1. Είναι αυτό φυσιολογικό? Μπορώ να διαχωρίσω κεφαλή και ουρές με επιτυχία στην δεύτερη απόσταξη ενώ έχω τόσο ψηλές θερμοκρασίες?
2. Στη δεύτερη απόσταξη αραιώνω με νερό πριν ξεκινήσω σωστά? Πού θα φτάσω το απόσταγμα που τώρα είναι 50% vol πριν το βάλω για απόσταξη? Κάπου βρήκα ότι πρέπει να είναι 25 με 30 % vol.
3. Επίσης ξέρω ότι στην απλή απόσταξη αφαιρούμε το 1% του αρχικού μίγματος για να κόψουμε την κεφαλή. Εδώ λογικά αφού το αρχικό μίγμα είναι περίπου 25% vol πόσα ml πρέπει να πετάξω αν βάλω στο καζάνι 5 λίτρα αποστάγματος?
4. Πόσο πρέπει να περιμένω μέχρι α. Την αραίωση, β.Την δεύτερη απόσταξη, γ. Την κατανάλωση?

Ελπίζω να μην σας κούρασα αλλά έχω πάρα πολλή παραπληροφόρηση από το internet αλλά κυρίως από γνωστούς που δηλώνουν έμπειροι στο θέμα και έχω μπερδευτεί.
Τελευταία διόρθωση: 22/10/2019 11:14 από spyros.theodosopoulos. Αιτία: Τυπογραφικό λάθος, Προσθήκη συνημμένων

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
22/10/2019 19:52 #27293 από andreas.360
andreas.360 απάντησε στο θέμα: Αυτοσχέδιο αποστακτήριο - Ερωτήσεις
Φίλε μου εγώ δεν έχω απαντήσεις για τις ερωτήσεις σου αλλά θέλω να σε συγχαρώ για την υπομονή σου και την θέληση σου να φτιάξεις το αποστακτήριο.
Και εγώ έχω φτιάξει κάτι αυτοσχέδιο για απόσταξη αλλά το απόσταγμα που παίρνω δεν το πίνω για δύο λόγους. Πρώτο δεν μου αρέσει ιδιαιτέρα γευστικά (παρόλο που κατά την διάρκεια της απόσταξης οι μυρωδιές είναι απίστευτες) και δεύτερο δεν γνωρίζω αν πίνεται καθώς δεν του έχω κάνει ποτέ ανάλυση, Παρόλα αυτά κάθε χρόνο αποστάζω γιατί μου αρέσει η διαδικασία.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": spyros.theodosopoulos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
22/10/2019 20:56 #27295 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Αυτοσχέδιο αποστακτήριο - Ερωτήσεις
Φίλε spyros.theodosopoulos καλησπέρα,
Γράφεις ότι "Αργότερα έμαθα πως το κρασί περιέχει θειώδες συντηρητικό που δεν επιτρέπεται να υπάρχει κατά την απόσταξη."
Η συγκεκριμένη πρακτική κυριαρχεί στην οινοποίηση σταφυλιών που θα πάνε για απόσταξη.
Προσωπικά με βρίσκει τελείως αντίθετο.
Μπορούμε να ξεκινήσουμε μια ξεχωριστή συζήτηση με το συγκεκριμένο θέμα.
Για τις ερωτήσεις σου:
1: Ναι είναι φυσιολογικό, όσο πιό βιαστικές αποστάξεις κάνεις με πολύ φωτιά κάτω από τον άμβυκα τόσο μεγαλύτερες θερμοκρασίες θα βλέπεις. Κανονικά οι άμβυκες αυτοσχέδιοι και μη σε ορισμένα σημεία φτάνουν σε θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από την θερμοκρασία ατμών που αποστάζουμε, άλλο θέμα συζήτησης.
2: κάνεις πολύ σωστά
3: βγάλε όσο ένα μικρό ποτηράκι τσίπουρου.
4: α 7-10 ημέρες β με σωστή αποθήκευση δεν υπάρχει πρόβλημα χρόνου γ: αν μπορείς να περιμένεις 1-2 χρόνια
ΝΚ

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": spyros.theodosopoulos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/10/2019 01:30 #27299 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Αυτοσχέδιο αποστακτήριο - Ερωτήσεις
Αγαπητέ spyros.theodosopoulos,

Έχε υπόψη σου ότι οι οινοπνευματικοί βαθμοί εκκίνησης τους παραγόμενου αποστάγματος, εξαρτώνται άμεσα από του οινοπνευματικούς βαθμούς της προς απόσταξης πρώτης ύλης. Αυτό σημαίνει ότι άλλοι είναι οι οινοπνευματικοί βαθμοί εκκίνησης της 1ης απόσταξης και άλλοι (μεγαλύτεροι) οι οινοπνευματικοί βαθμοί εκκίνησης της 2ης απόσταξης (ακόμη μεγαλύτεροι), της 3ης απόσταξης, και ούτω καθ΄εξής. Αυτός είναι και ο λόγος της αύξησης του μέσου όρου ( Μ.Ο). των οινοπνευματικών βαθμών του λαμβανόμενου προϊόντος, στις επόμενες, πέραν της πρώτης, αποστάξεις. Για να γίνω κατανοητός, με τη δεύτερη απόσταξη δεν πρόκειται ποτέ να πάρουμε απόσταγμα Μ.Ο. 90%. Αν όμως επαναλάβουμε τι αποστάξεις μας, είναι δυνατό να πάρουμε απόσταγμα 90%.
Υπάρχουν και διαγράμματα στη διεθνή βιβλιογραφία που σου δίνουν τους οινοπνευματικούς βαθμούς εκκίνησης της απόσταξης, με βάση τους οινοπνευματικούς βαθμούς της προς απόσταξη πρώτης ύλης, όμως αυτά εκφεύγουν από τους σκοπούς των παρουσών τοποθετήσεων.

SPYROS

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": spyros.theodosopoulos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/10/2019 09:49 #27301 από spyros.theodosopoulos
spyros.theodosopoulos απάντησε στο θέμα: Αυτοσχέδιο αποστακτήριο - Ερωτήσεις

andreas.360 έγραψε: Φίλε μου εγώ δεν έχω απαντήσεις για τις ερωτήσεις σου αλλά θέλω να σε συγχαρώ για την υπομονή σου και την θέληση σου να φτιάξεις το αποστακτήριο.
Και εγώ έχω φτιάξει κάτι αυτοσχέδιο για απόσταξη αλλά το απόσταγμα που παίρνω δεν το πίνω για δύο λόγους. Πρώτο δεν μου αρέσει ιδιαιτέρα γευστικά (παρόλο που κατά την διάρκεια της απόσταξης οι μυρωδιές είναι απίστευτες) και δεύτερο δεν γνωρίζω αν πίνεται καθώς δεν του έχω κάνει ποτέ ανάλυση, Παρόλα αυτά κάθε χρόνο αποστάζω γιατί μου αρέσει η διαδικασία.


Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Μάλλον εσύ με καταλαβαίνεις πως είναι να δημιουργείς κάτι και να το βλέπεις να δουλεύει μετά. Η χαρά του μάστορα! Θα χαρώ πολύ να δω και την δική σου κατασκευή. Να σαι καλά φίλε μου.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/10/2019 10:41 #27302 από spyros.theodosopoulos
spyros.theodosopoulos απάντησε στο θέμα: Αυτοσχέδιο αποστακτήριο - Ερωτήσεις

Nikos Kotsalis έγραψε: Φίλε spyros.theodosopoulos καλησπέρα,
Γράφεις ότι "Αργότερα έμαθα πως το κρασί περιέχει θειώδες συντηρητικό που δεν επιτρέπεται να υπάρχει κατά την απόσταξη."
Η συγκεκριμένη πρακτική κυριαρχεί στην οινοποίηση σταφυλιών που θα πάνε για απόσταξη.
Προσωπικά με βρίσκει τελείως αντίθετο.
Μπορούμε να ξεκινήσουμε μια ξεχωριστή συζήτηση με το συγκεκριμένο θέμα.
Για τις ερωτήσεις σου:
1: Ναι είναι φυσιολογικό, όσο πιό βιαστικές αποστάξεις κάνεις με πολύ φωτιά κάτω από τον άμβυκα τόσο μεγαλύτερες θερμοκρασίες θα βλέπεις. Κανονικά οι άμβυκες αυτοσχέδιοι και μη σε ορισμένα σημεία φτάνουν σε θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από την θερμοκρασία ατμών που αποστάζουμε, άλλο θέμα συζήτησης.
2: κάνεις πολύ σωστά
3: βγάλε όσο ένα μικρό ποτηράκι τσίπουρου.
4: α 7-10 ημέρες β με σωστή αποθήκευση δεν υπάρχει πρόβλημα χρόνου γ: αν μπορείς να περιμένεις 1-2 χρόνια
ΝΚ


Φίλε Νίκο καλημέρα.
Σε ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σου.
Όσον αφορά το θειώδες (μεταμπισουφλιτ) ο φίλος που μου έδωσε τα σταφύλια δεν έβαλε καθόλου στα δικά μου. Απλά θέλει μεγάλη προσοχή να μην ξινίσουν μέχρι να γίνει η απόσταξη. Το θέμα αυτό με απασχολεί καθώς έχω κάποια αποστάγματα από κρασί και δεν τα καταναλώνω γι'αυτό το λόγο.
Όσο για την αναμονή 1-2 χρόνια μέχρι την κατανάλωση...Ποιος μπορεί να περιμένει? :)

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
23/10/2019 10:52 #27303 από spyros.theodosopoulos
spyros.theodosopoulos απάντησε στο θέμα: Αυτοσχέδιο αποστακτήριο - Ερωτήσεις

SPYROS έγραψε: Αγαπητέ spyros.theodosopoulos,

Έχε υπόψη σου ότι οι οινοπνευματικοί βαθμοί εκκίνησης τους παραγόμενου αποστάγματος, εξαρτώνται άμεσα από του οινοπνευματικούς βαθμούς της προς απόσταξης πρώτης ύλης. Αυτό σημαίνει ότι άλλοι είναι οι οινοπνευματικοί βαθμοί εκκίνησης της 1ης απόσταξης και άλλοι (μεγαλύτεροι) οι οινοπνευματικοί βαθμοί εκκίνησης της 2ης απόσταξης (ακόμη μεγαλύτεροι), της 3ης απόσταξης, και ούτω καθ΄εξής. Αυτός είναι και ο λόγος της αύξησης του μέσου όρου ( Μ.Ο). των οινοπνευματικών βαθμών του λαμβανόμενου προϊόντος, στις επόμενες, πέραν της πρώτης, αποστάξεις. Για να γίνω κατανοητός, με τη δεύτερη απόσταξη δεν πρόκειται ποτέ να πάρουμε απόσταγμα Μ.Ο. 90%. Αν όμως επαναλάβουμε τι αποστάξεις μας, είναι δυνατό να πάρουμε απόσταγμα 90%.
Υπάρχουν και διαγράμματα στη διεθνή βιβλιογραφία που σου δίνουν τους οινοπνευματικούς βαθμούς εκκίνησης της απόσταξης, με βάση τους οινοπνευματικούς βαθμούς της προς απόσταξη πρώτης ύλης, όμως αυτά εκφεύγουν από τους σκοπούς των παρουσών τοποθετήσεων.

SPYROS


Φίλε Σπύρο καλημέρα.
Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες. Έχω διαβάσει πολλά σχόλιά σου και είναι όλα πολύ εύστοχα και εκπαιδευτικά για εμάς τους νέους στο χώρο.
Μόνο μια διευκρίνηση σε παρακαλώ για το σχόλιό σου. Έχω τώρα 8 λίτρα σούμα 50% vol. Αν το αραιώσω στα 30% με νερό και το αποστάξω ξανά κόβοντας στους 45% (18 γράδα) τι Μ.Ο. να περιμένω?
Και κάτι άλλο. Φίλος που φτιάχνει λεμοντσέλο αγοράζει οινόπνευμα ποτοποιίας. Με ρώτησε αν μπορώ με 3 ή 4 αποστάξεις να του δώσω ένα ουδέτερο απόσταγμα οινοπνεύματος πχ 80%. Σε αυτή την περίπτωση την σούμα που είναι τώρα 50% vol πρέπει να την αποστάξω ξανά χωρίς αραίωση? Υπάρχει κίνδυνος με την θέρμανση αποστάγματος με μεγάλο αλκοολικό βαθμό (αυτανάφλεξη ή κάτι άλλο)?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/10/2019 12:30 #27308 από SPYROS
SPYROS απάντησε στο θέμα: Αυτοσχέδιο αποστακτήριο - Ερωτήσεις
Επί των ερωτημάτων σου θέτω υπόψη σου τα εξής:

1. Τον ακριβή Μ.Ο των οινοπνευματικών βαθμών (Ο.Β) του τελικού αποστάγματός σου δεν μπορεί να του τον πεί κανείς γιατί εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, όπως:
α. Οινοπνευματικοί βαθμοί της προς απόσταξη ύλης,
β. Πόσες κορυφές θα κόψεις, πολλές ή λίγες (οι οποίες είναι υψηλόβαθμες και μειώνουν τους οινοπνευματικούς βαθμούς του τελικού προϊόντος γιατί αφαιρείς οινόπνευμα)
γ. Πόσες ουρές θα απορρίψεις, επειδή κι αυτές περιέχουν οινόπνευμα που τα χάνεις, και το οποίο αφαιρείται από το τελικό προϊόν,
δ. Σε πια απόσταξη βρίσκεσαι, 1η, 2η ή 3η κλπ

2. Στην περίπτωσή σου που αναφέρεις, θα πάρεις έναν μέσο όρο λίγο μεγαλύτερο από τους 50 βαθμούς εκ του λόγου ότι απορρίπτεις όλες τις ουρές κάτω απο 45%, και το 45% είναι μια υψηλή τιμή πλησιάζουσα την 50% (με νερομένη την πρώτη ύλη μην περιμένεις να αυξήσεις τους βαθμούς).

3. Για να πάρεις υψηλόβαθμο απόσταγμα, πρέπει να κάνεις 2÷3 αποστάξεις, όχι παραπάνω, όμως το παραγόμενο προϊόν της προηγούμενης απόσταξης να εισέρχεται στην επόμενη ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΡΑΙΩΘΕΙ. Αν κάθε φορά το αραιώνεις θα παίρνεις προϊόν ελαφρώς ισχυρότερο οινοπνευματικά, και βέβαια δεν μπορούμε να μιλάμε για Μ.Ο=80%
Προϋπόθεση απαραίτητη: Το καζάνι να είναι απολύτως στεγανό (λες και είναι υδραυλική εγκατάσταση) από τον βραστήρα μέχρι και την εκροή. Διαφορετικά, επειδή οι ατμοί αλκοόλης είναι εύφλεκτοι, μπορεί να πάθεις ζημιά. Π.χ. τα γνωστά καζάνια των διήμερων αποσταγματοποιών, εκτιμώ ότι δεν προσφέρονται γι΄ αυτή τη δουλειά. Αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο σε πειραματικούς αποστακτήρες πλήρους στεγανότητας.

4. Το υψηλόβαθμο απόσταγμα, ουσιαστικά δεν το χρειάζεσαι, αφού για να το πιείς πρέπει πάλι να το αραιώσεις με νερό στους 40-55 Ο.Β.. Συνεπώς ποιός ο λόγος να παιδεύεσαι και να ξοδεύεσαι?

5. Ο φίλος σου που θέλει να φτιάξει limoncello, δεν χρειάζεται υψηλόβαθμο τσίπουρο, γιατί τα λικέρ έχουν περίπου 25÷35 οινοπνευματικούς βαθμούς.

Διπλ. Η/Μ
Να φαν τα λάφια μάλαθρο,
κι οι μούλες το τριφύλλι,
κι ο νιός να πιή παλιό κρασί,
ρακί ματαβρασμένο.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": spyros.theodosopoulos

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
25/10/2019 15:18 #27309 από spyros.theodosopoulos
spyros.theodosopoulos απάντησε στο θέμα: Αυτοσχέδιο αποστακτήριο - Ερωτήσεις

SPYROS έγραψε: Επί των ερωτημάτων σου θέτω υπόψη σου τα εξής:

1. Τον ακριβή Μ.Ο των οινοπνευματικών βαθμών (Ο.Β) του τελικού αποστάγματός σου δεν μπορεί να του τον πεί κανείς γιατί εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, όπως:
α. Οινοπνευματικοί βαθμοί της προς απόσταξη ύλης,
β. Πόσες κορυφές θα κόψεις, πολλές ή λίγες (οι οποίες είναι υψηλόβαθμες και μειώνουν τους οινοπνευματικούς βαθμούς του τελικού προϊόντος γιατί αφαιρείς οινόπνευμα)
γ. Πόσες ουρές θα απορρίψεις, επειδή κι αυτές περιέχουν οινόπνευμα που τα χάνεις, και το οποίο αφαιρείται από το τελικό προϊόν,
δ. Σε πια απόσταξη βρίσκεσαι, 1η, 2η ή 3η κλπ

2. Στην περίπτωσή σου που αναφέρεις, θα πάρεις έναν μέσο όρο λίγο μεγαλύτερο από τους 50 βαθμούς εκ του λόγου ότι απορρίπτεις όλες τις ουρές κάτω απο 45%, και το 45% είναι μια υψηλή τιμή πλησιάζουσα την 50% (με νερομένη την πρώτη ύλη μην περιμένεις να αυξήσεις τους βαθμούς).

3. Για να πάρεις υψηλόβαθμο απόσταγμα, πρέπει να κάνεις 2÷3 αποστάξεις, όχι παραπάνω, όμως το παραγόμενο προϊόν της προηγούμενης απόσταξης να εισέρχεται στην επόμενη ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΡΑΙΩΘΕΙ. Αν κάθε φορά το αραιώνεις θα παίρνεις προϊόν ελαφρώς ισχυρότερο οινοπνευματικά, και βέβαια δεν μπορούμε να μιλάμε για Μ.Ο=80%
Προϋπόθεση απαραίτητη: Το καζάνι να είναι απολύτως στεγανό (λες και είναι υδραυλική εγκατάσταση) από τον βραστήρα μέχρι και την εκροή. Διαφορετικά, επειδή οι ατμοί αλκοόλης είναι εύφλεκτοι, μπορεί να πάθεις ζημιά. Π.χ. τα γνωστά καζάνια των διήμερων αποσταγματοποιών, εκτιμώ ότι δεν προσφέρονται γι΄ αυτή τη δουλειά. Αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο σε πειραματικούς αποστακτήρες πλήρους στεγανότητας.

4. Το υψηλόβαθμο απόσταγμα, ουσιαστικά δεν το χρειάζεσαι, αφού για να το πιείς πρέπει πάλι να το αραιώσεις με νερό στους 40-55 Ο.Β.. Συνεπώς ποιός ο λόγος να παιδεύεσαι και να ξοδεύεσαι?

5. Ο φίλος σου που θέλει να φτιάξει limoncello, δεν χρειάζεται υψηλόβαθμο τσίπουρο, γιατί τα λικέρ έχουν περίπου 25÷35 οινοπνευματικούς βαθμούς.


Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις και το χρόνο σου.

Ο φίλος με το limoncello μου διευκρίνισε πως όντως 30 -35 & vol το φτιάχνει αλλά επειδή θέλει ουδέτερη γεύση προτιμάει να αγοράσει οινόπνευμα ποτοποιίας ή να χρησιμοποιήσει βότκα. Μια χρονιά που το έκανε με τσίπουρο δεν βγήκε πολύ καλό. Νομίζω πως αν κάνω περισσότερες αποστάξεις ακόμα και με αραίωση με νερό θα καταφέρω να απογυμνώσω την γεύση του τσίπουρου και ας μην βγει υψηλόβαθμο το απόσταγμα. Μια δοκιμή θα μας δείξει. Θα επανέλθω με αποτελέσματα.

Ευχαριστώ και πάλι

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.249 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ