file Κλασματικη στληλη

Περισσότερα
07/01/2021 06:02 #28916 από nikolaou_ap
nikolaou_ap δημιούργησε το θέμα: Κλασματικη στληλη
Γεια σε ολους!!!
Ειμαι νεος στην ομαδα και ηθελα να μου απαντησει καποιος απορίες που εχω σχετικα με τις κλασματικές στήλες .Εχω ενα καζανι 130Lt
με ξυλο για καύσιμη ύλη το οποίο ομως με περιορίζει στον ελεγχο της θερμοκρασίας .Μετρώντας τη θερμοκρασία στο καπάκι παρατηρώ οτι είναι αρκετά μεγαλύτερη απο τη θερμοκρασίας βρασμου της της αιθυλικης αλκοόλης ετσι κατασκεύασα μια μικρή κλασματική στήλη 2 "ορόφων" που προσαρμόζεται στο καπάκι του καζανιού ,Τοποθέτησα λοιπόν τη γέφυρα που ενώνει το καζάνι με το ψυγείο στο πάνω μέρος της στήλης και εβαλα ενα θερμόμετρο στο σημείο που η γέφυρα συναντα τη στήλη,Τωρα λπν εχω 2 θερμόμετρα ενα στο καπάκι και ενα στο πανω μερος της στηλης ,του καπακιου δειχνει 90-95 βαθμους και της στηλης 75-85 .Ποιο θερμόμετρο ειναι σωστο να κοιτάω ?Είναι καλύτερο το αποσταγμα μου με τη χρήση της στήλης η δεν επειρεάζω το απόσταγμα?Αν βάλω σε κάποιο μέρος του σωλήνα κατω απο την κλασματική στήλη σφουγκαράκι χαλκού θα εχω επιπλέον βελτίωση αποστάγματος,Τι συμβαίνει με τις κεφαλές και τις ουρές τωρα που εχω προσθέσει τη στήλη?
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": stelios1

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/01/2021 15:56 #28917 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Κλασματικη στληλη
Αγαπητέ nikolaou_ap καλησπέρα,
Η χρήση θερμόμετρου θερμομέτρων στην απόσταξη είναι απλά βοηθητική και δεν κανονίζει την πορεία της.
Ένας πεπειραμένος αποστάκτης δεν έχει ανάγκη θερμομέτρων.
Η ποιότητα του αποστάγματος δεν επηρεάζεται σημαντικά με την χρήση αποστακτικής στήλης, ο χρόνος επηρεάζεται.
Η κατασκευή τους είναι αδύνατη από ερασιτέχνες.
Το σφουγγαράκι χαλκού δεν θα σου προσφέρει τίποτα εφόσον βέβαια ο άμβυκάς σου είναι χάλκινος.
Τις κεφαλοουρές τις διαχειρίζεσαι όπως με κανονικούς άμβυκες.
Να σε ρωτήσω με την σειρά μου για την ιδιοκατασκευή της αποστακτικής στήλης.
Είσαι σίγουρος για αυτό που κατασκεύασες;
Από τις ερωτήσεις σου διαφαίνεται ότι είσαι νέος στον χώρο, το γράφεις και εσύ άλλωστε.
ΝΚ

Pura vida!
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": alexandros.k, stelios1, lyggas, nikolaou_ap

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/01/2021 17:56 #28918 από stelios1
stelios1 απάντησε στο θέμα: Κλασματικη στληλη
Δεν βράζει αλκοόλη σκέτη αλλά μαζί με νερό, θα παρατήρησες ότι όσο φτάνουμε στα απορακια η θερμοκρασία ανεβαίνει, ακριβώς επειδή βράζουμε περισσότερο νερό πλέον. Δείξε μας τι έκανες. Για τις στήλες δεν ξέρω ούτε επιτρέπεται να εφαρμόσουμε αλλά δείξε μας.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": alexandros.k, nikolaou_ap

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/01/2021 21:19 #28921 από nikolaou_ap
nikolaou_ap απάντησε στο θέμα: Κλασματικη στληλη
Σας ευχαριστώ πολυ για την άμεση απάντηση .
1)Δεν διαθέτω καποια φωτογραφια προς το παρόν διοτι το καζάνι δεν βρισκεται στον τοπο κατοικίας μου θα σας στειλω το συντομότερο δυνατον .
Η κατασκευη μου βασιζεταί σε σχεδια που βρήκα στο διαδικτυο και ειναι απλα ενας χαλκοσωλινας φ108 και μεσα 2 buble plates( ae01.alicdn.com/kf/Hb503514af2a14616aedfc4e41d687c122/Flange-Silicone-gasket-for-3-distillation-glass-column-SS304-bubble-plate-Copper-bubble-plate.jpg ) .
2)Η αποστάξη σαν διαδικασία δεν χρειάζεται θερμόμετρο για να παραξεις ενα αξιοπρεπες αποσταγμα και εγώ μεχρι τώρα δεν το χρησιμοποιούσα αλλα θέλω να πετύχω την καλύτερη δυνατή απόσταξη με τα μεσα που διαθέτω .Με βαση λοιπον τις λίγες γνωσεις που εχω αποκομίσει τα τελευταία 5 χρονια που αποστάζω και διαβάζω για το θέμα εχω την εντύπωση πως η μέγιστη κατ'αναλογια συγκεντρώση αλκοόλης σε σχέση με τα υπόλοιπα κλασματα βρίσκεται οταν το αποσταγμα εχει τη θερμοκρασία βρασμού της δλ ~78C .Το ιδιο ισχύει και για τα αλλα κλασμάτα της απόσταξης εκτός απο τη μεθανόλη που ειναι"τσουπρα και παιχνιδιάρα" :).
3)Η διαδικασία που έκανα μέχρι τωρα είναι να παίρνω την κεφαλή σε χαμηλή θερμοκρασία ωστε να έχει μεγαλη συγκέντωση πτητικών και μετα να παίρνω την καρδιά μεχρι τα 16-17 γράδα απο τον ψυκτη που ξεκινάνε οι ουρές . Τωρα όμως έχω τη δυνατότητα να "ξανα αποστάζω ουσιαστικα" στην κλασματικη στηλη το παραγόμενο απο το καζάνι απόσταγμα σε μια θερμοκρασία μικρότερη απο αυτή του καζανιού η οποια προσεγγίζει καλύτερα τη θερμοκρασία βρασμου της αλκοολης.Αυτο που δεν ξέρω ειναι ,αν όντως ετσι έχω μεγαλύτερη συγκέντρώση αλκοόλης στο απόσταγμα μου αφού τα πτητικά θα παραμέινουν στην κλασματική στήλη και δυσκολα θα επιστρέψουν στο καζανι αρα κατα πασα πιθανοτητα θα περασουν στο παραγομενο.Επισης πρεπει να επιδιωξω τη θερμοκρασία βρασμου της αλκοόλης α)στο καζανι β) στο καπακι του καζανιού ή γ) λιγο πριν το υψος που ξεκιναει ο λουλάς . Με βαση το τελευταιο βιντεο που εχω αναρτήσει η απάντηση ειναι το γ) αλλα ισχυει το ιδιο για αυτης της κλιμακας τα καζάνια(130λτ)?
4)Το σφουγγαρακι χαλκου δεν θέλω να το χρησιμοποιήσω για τον υλικό του αλλα για την μεγάλη επιφάνεια που εχει και ετσι δημιουργει ενα φαινομενο αναροής δηλαδή κανει τους ατμούς να υγροποιούνται πανω απ το καζανι και πέφτουν παλι μεσα ετσι πετυχαίνω παλι καλυτερους ABV (Alcohol by volume) τουλάχιστον αυτο ισχύει σε πειραματικό επίπεδο δεν ξέρω τώρα αν ισχύει κατι τέτοιο για τα καζάνια που εχουμε εμεις (
)
Υγ συγγνώμη για τυχόν ορθογραφικά αλλα ειμαι δυσλεκτικός
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": ODYS7SEAS

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/01/2021 21:34 #28922 από nikolaou_ap
nikolaou_ap απάντησε στο θέμα: Κλασματικη στληλη
Το σημειο βρασμου του μιγματος αλλαζει οσο αλλάζει και η συσταση του αφου χανει πτητικα το μιγμα αυξανει και σημειο βρασμού.το θέμα ειναι πρεπει να αποστάζουμε στο σημειο βρασμού του μίγματος ή στο σημειο βρασμού της αλκοολης ?? Η εξατμηση της αλκοολης ξεκινάει πολύ πριν τον βρασμό του μίγματος οποτε θεωρητικά μπορείς να αποστάξεις και σε πολυ μικρες θερμοκρασίες μονο που αυτό θα είναι πολύ χρονοβόρο και μη ρεαλιστικό με απλο καζάνι .

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
07/01/2021 23:54 #28923 από nikolaou_ap
nikolaou_ap απάντησε στο θέμα: Κλασματικη στληλη
οταν λες δεν επιτρέπεται ειναι παράνομο?

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/01/2021 00:46 - 08/01/2021 00:47 #28924 από lyggas
lyggas απάντησε στο θέμα: Κλασματικη στληλη

nikolaou_ap έγραψε: οταν λες δεν επιτρέπεται ειναι παράνομο?


Ναι είναι παράβαση της νομοθεσίας.

Κλασματικές στήλες ή στήλες ανακαθαρισμού ή αλλιώς αποστακτικές στήλες, έχουν τι προνόμιο να χρησιμοποιούν μόνο οι αποσταγματοποιίες.
Τελευταία διόρθωση: 08/01/2021 00:47 από lyggas.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": alexandros.k

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
08/01/2021 07:05 - 08/01/2021 07:14 #28925 από Nikos Kotsalis
Nikos Kotsalis απάντησε στο θέμα: Κλασματικη στληλη
Αγαπητέ φίλε nikolaou_ap καλημέρα,
από τα γραφόμενά σου διαφαίνεται η διάθεσή σου να πειραματιστείς αναζητώντας το καλύτερο.
Αυτό και μόνο σε κάνει να μην θεωρείσαι νέος στον χώρο, για αυτό συγχαρητήρια από εμένα.
Αρχικά θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο θέματα που συχνά παρανοούνται στις αποστάξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι πολύ σημαντικά.
1. Θερμοκρασίες βρασμού:
Για να γίνω κατανοητός θα δώσω ένα απλό παράδειγμα μοντέλο απόσταξης.
Έστω ότι έχουμε ένα διάλυμα νερού με τρεις πτητικές ουσίες μέσα.
Η πρώτη έχει σημείο βρασμού 50 βαθμούς η δεύτερη 70 και η τρίτη 90, και βέβαια υπάρχει και το νερό με σημείο βρασμού 100 βαθμούς.
Θερμαίνουμε το μείγμα και το αποστάζουμε.
Θεωρητικά θα πάρουμε λοιπόν στους 50 και κάτι την πρώτη ουσία, στους 70 και κάτι την δεύτερη, την τρίτη στους 90, και στο τέλος το νερό.
Δεν είναι έτσι όμως.
Οι θερμοκρασίες βρασμού των ουσιών έχουν μετρηθεί με την ουσία καθαρή στο 100%.
Σε ένα διάλυμα αυτό το νούμερο έχει αλλάξει γιατί συνυπάρχουν και άλλες ουσίες που μεταβάλλουν το σημείο βρασμού κατά πολύ.
Παράμετροι όπως χημικές συνάφειες και αντιδράσεις, συγκεντρώσεις επί μέρους ουσιών, δημιουργία πολύπλοκων χημικών δεσμών με διαφορετική σταθερότητα, ιοντοποίηση και άλλα επιδρούν στην θερμοκρασία που αποστάζει κάθε πτητική ουσία. Η οποία θερμοκρασία δεν έχει καμία σχέση με την θεωρητική θερμοκρασία βρασμού κάθε ουσίας ξεχωριστά.
Ακόμα το σημείο βρασμού κάθε ουσίας σε ένα μείγμα δεν είναι σταθερό αλλά μεταβλητό συνεχώς με την αλλαγή της σύστασης του μείγματος στην διάρκεια της απόσταξης.
Φαντάσου τι γίνεται όταν αποστάζουμε οινοποιημένο σταφυλοπολτό ή τσίπουρα με χιλιάδες ουσίες μέσα.
2. Θερμοκρασίες άμβυκα και απόσταξη.
Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι όλη η αποστακτική συσκευή καθώς και το περιεχόμενό της, στην διάρκεια μιας απόσταξης, έχουν πάνω κάτω την ίδια θερμοκρασία σε όλη την διαδρομή της, με απόκλιση κάποιων βαθμών.
Δεν είναι έτσι.
Στο μείγμα που θερμαίνεται υπάρχουν περιοχές θερμοστροβίλων που ξεκινούν από τον πάτο του καζανιού και ανεβάζουν θερμοκρασίες πολλών εκατοντάδων βαθμών Κελσίου. Στον άμβυκα με το πολύπλοκο σχήμα του, αναφέρομαι συγκεκριμένα στον κώδωνα, υπάρχουν σημεία που προσωπικά έχω μετρήσει, με θερμόμετρο υπερύθρων, θερμοκρασίες 270 βαθμών.
Η μέτρηση που θα πάρεις με ένα δύο θερμόμετρα είναι μόνο ενδεικτικές και δεν θα πρέπει να σε επηρεάζουν στην απόσταξή σου
Η κουβέντα έχει πολλά να ειπωθούν ακόμα.
ΝΚ
.

Pura vida!
Τελευταία διόρθωση: 08/01/2021 07:14 από Nikos Kotsalis.
Οι ακόλουθοι χρήστες είπαν "Σε Ευχαριστώ": alexandros.k, ODYS7SEAS, lyggas

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.188 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ