Σύνθετη αναζήτηση

Αποτελέσματα αναζήτησης (Αναζήτηση για: 550)

  • SPYROS
  • Το Άβαταρ του/της SPYROS
11/03/2020 01:26 - 13/03/2020 12:56
SPYROS απάντησε στο θέμα:Διπλή απόσταξη

Διπλή απόσταξη

Κατηγορία: Αποστάγματα

Άρα αν κάποιος κάνει μόνη απόσταξη ποσο πρεπει να αφαιρεί???

Αγαπητέ angeloti1987,

1. Την απάντησή μου στο πρώτο ερώτημά σου την έδωσα σε παλαιότερη τοποθέτησή μου (βλ.: www.ampelourgos.gr/forum/search?query=550&searchuser=SPYROS&searchdate=all&childforums=1&catids=21
και είναι περιληπτικά:
«Για πλήρωση του καζανιού της 1ης απόσταξης με 100% (ανέρωτο) κρασί, το κόψιμο των κορυφών είναι περίπου 0,27% έως 0,28%».
Δηλ. αν στην 1η απόσταξη γεμίσω ένα καζάνι 100 λίτρων με κρασί, κόβω κορυφές περίπου ίσες με:
100 λίτρα * (0,27% έως 0,28%)= 0,27 έως 0,28 λίτρα = 270 εως 280 ml περίπου.

Αυτά προκύπτουν από κατά προσέγγιση υπολογισμούς μου, οι οποίοι βασίζονται στην παραδοχή/σκεπτικό ότι:
«όση άνυδρη αλκοόλη (σε λίτρα ή ml) απορρίπτουμε στη δευτερόβραση, την ίδια άνυδρη αλκοόλη (σε λίτρα ή ml) πρέπει να απορρίψουμε και κατά την πρωτόβραση», για να επιτύχουμε την απόρριψη ίδιας ποσότητας ανεπιθύμητων βλαπτικών ενώσεων (ακεταλδεϋδης, +οξικού αιθυλεστέρα, + κλπ).
Δέχομαι επίσης ότι:
α. Οι οινοπνευματικοί βαθμοί των κορυφών (της σούμας) κατα την πρωτόβραση είναι περίπου 70%.
β. Οι οινοπνευματικοί βαθμοί των απορριπτόμενων κορυφών στη δευτερόβραση είναι περίπου 85%,
γ. Στην πρωτόβραση το κρασί είναι 11,5% by vol., και
δ. Ο συνολικός βαθμός απόδοσης 1ης+2ης απόσταξης είναι ίσος με 85% περίπου (λόγω κάποιας λογικής απορρίψεως κορυφών και ουρών [η απόρριψη πολλών κορυφών και ουρών, μειώνει προφανώς την ολική απόδοση]).
(Για τους μή ειδικούς, όταν λέμε άνυδρη αλκοόλη [Α.Α.], εννοούμε αλκοόλη 100% οινοπνευματικών βαθμών).

Υ.Γ.: Αλλά και εντελώς χονδρικά αν το δούμε το θέμα, δεδομένου οτι 4 πλήρεις καζανιές πρωτόβρασης δίνουν σούμα για να γεμίσει ένα πλήρες καζάνι για δευτερίβρασης, η ποσότητα των κορυφών που πρέπει να κοπεί στην προτόβραση θα πρέπει να είναι περίπου το 1/4 των απορριπτόμενων κορυφών της δευτερόβρασης, δηλ.:
(1% * όγκος καζανιού σε λίτρα)/4 = 0,25% * όγκος καζανιού

SPYROS
  • Goude
  • Το Άβαταρ του/της Goude
07/10/2018 23:18
Goude απάντησε στο θέμα:Απόσταξη 2018

Απόσταξη 2018

Κατηγορία: Αποστάγματα

Η απάντηση από το υπουργείο είναι : www.neapaseges.gr/el/products/details/OIKONOMIA-EPIXEIRISEIS/Symplirosi-kai-ypovoli-diloseon-sygkomidis-stafylion-oinopoiisimo

Δηλαδή 550 κιλά στέμφυλα, είναι το δικαίωμα απόσταξης και για την κληματαριά, αλλά και για επαγγελματίες αμπελουργούς. Ουσιαστικά η απόσταξη περνά όλη στους οινοποιούς - αποσταγματοποιούς. Γνωρίζει κάποιος κάτι άλλο;
  • SPYROS
  • Το Άβαταρ του/της SPYROS
11/11/2017 00:40 - 11/11/2017 00:44
SPYROS απάντησε στο θέμα:Ερωτήσεις για απόσταγμα τσίπουρου.

Ερωτήσεις για απόσταγμα τσίπουρου.

Κατηγορία: Αποστάγματα

ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΚΟΡΥΦΩΝ στην πρωτόβραση,
ως ποσοστού επί του αποσταζόμενου κρασιού
:

Στην πράξη, αν αποστάξουμε 550 λίτρα κρασί 11,5%, παίρνουμε 130 λίτρα σούμα 45% οινοπνευματικών βαθμών.
Και αν αποστάξουμε την σούμα αυτή παίρνουμε περίπου 53 λίτρα άνυδρης αλκοόλης που ισοδυναμούν με 53/0,68=78 λίτρα διπλοβρασμένου τσίπουρου 68% οινοπνευματικών βαθμών.

Αν κάνουμε το κόψιμο των κορυφών στη 2η απόσταξη και θεωρήσουμε ότι πρέπει να κόψουμε και να απορρίψουμε το 1% (που είναι μια καλή τιμή), τότε θα πρέπει να κόψουμε 1,3 λίτρα κορυφών (έχουν περίπου 85% οινοπνευματικούς βαθμούς)

Αν όμως τώρα θελήσουμε να κόψουμε και να απορρίψουμε τις κορυφές κατά την πρώτη απόσταξη, απορρίπτοντας δηλαδή σούμα, τότε θα πρέπει να κόψουμε και να απορρίψουμε σούμα, ίση με (όχι 1% επί του κρασιού, αλλά) 0,27%÷0,28% περίπου επί του αποσταζόμενου κρασιού, που σημαίνει ότι θα πρέπει να απορρίψουμε κορυφές σούμας (έχουν περίπου 70% βαθμούς) ίσες με:
(550 λίτρα κρασιού)Χ([0,27÷0,28]%/100)=1,50÷1,54 λίτρα σούμας

Αυτά προκύπτουν από κατά προσέγγιση υπολογισμούς μου, οι οποίοι ξεκινούν με την παραδοχή ότι όση άνυδρη αλκοόλη απορρίπτουμε στη δευτερόβραση, την ίδια άνυδρη αλκοόλη πρέπει να απορρίψουμε και κατά την πρωτόβραση, για να πετύχουμε την απόρριψη ίδιας ποσότητας ακεταλδεϋδης κλπ ανεπιθύμητων βλαπτικών ενώσεων.


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

1. Αν κόψουμε κορυφές, όλες στη 2η απόσταξη, τότε κόβουμε 1% επί της σούμας (που μπαίνει στο 2ο καζάνι για να αποσταχθεί)

2. Αν κόψουμε κορυφές, όλες στη 1η απόσταξη, τότε κόβουμε 0,27%÷0,28% επί του κρασιού (που μπαίνει στο 1ο καζάνι για να αποσταχθεί)

SPYROS

Υ.Γ.: Αν κόβαμε και στην πρώτη απόσταξη, σούμα ίση με 1% επί του κρασιού, θά' πρεπε να απορρίψουμε (550 λίτρα κρασιού) Χ (1%/100) = 5,5 λίτρα σούμας που είναι υπερβολικά μεγάλη ποσότητα, οπότε θα χάναμε και σε ποσότητα αποστάγματος και σε πολύτιμες γεύσεις και αρώματα.
  • SPYROS
  • Το Άβαταρ του/της SPYROS
30/10/2016 12:02 - 04/11/2016 21:35
SPYROS απάντησε στο θέμα:αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο

αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο

Κατηγορία: Αποστάγματα

Αγαπητέ spiros.mammonas

Η αραίωση του κρασιού σου ήταν περιττή. Όχι που βλάπτει, ούτε σε ζημιώνει πουθενά, απλώς δεν ήταν απαραίτητη, γιατί οι 11,5% δεν χρειάζονται αραίωση. Αραιώνουνε συνήθως όταν έχουμε υψηλόβαθμη πρώτη ύλη. Π.χ. αραιώνουμε του σούμα που παίρνουμε στην πρώτη απόσταξη (κυμαίνεται περι τους 45%), προκειμένου να την δευτεροαποστάξουμε, για να χειριστούμε, όπως επισημαίνεις και εσύ, με μεγαλύτερη άνεση χρόνου τη δεύτερη απόσταξη, δηλ. να έχουμε περισσότερο χρόνο να μετρούμε για να αποφασίσουμε πού θα κόψουμε τις κορυφές, πριν μας πάρει σβάρνα η απόσταξη. Σημαντικό εδώ να ρίξουμε και τη φωτιά.

Προσεγγιστικά ισχύουν τα εξής:

1. Για απόσταξη κρασιού βαθμών 11,5%:
Τα 550 λίτρα κρασιού (περιέχουν 63,25 λίτρα Άνυδρη Αλκοόλη (Α.Α.)), και δίνουν στην πρωτοαπόσταξη περίπου 130 λίτρα σούμα βαθμών 45% περίπου (δηλ. 58,5 λίτρα Α.Α.), και στη δευτεροαπόσταξη 54 λίτρα άνυδρο οινόπνευμα (ΑΑ),
με την παραδοχή συνολικού βαθμού αποδόσεως απόσταξης ίσης με 85% περίπου, λόγω κάποιας λογικής απορρίψεως κορυφών και ουρών (η απόρριψη πολλών κορυφών και ουρών, μειώνει προφανώς την ολική απόδοση).

2. Συνεπώς τα 1000 λίτρα κρασιού 11,5%, δίνουν 98 λίτρα ΑΑ

3. Συνεπώς τα 1000 λίτρα κρασιού 8,5%, δίνουν 98Χ(8,5/11,5)=72,3 λίτρα ΑΑ
(θεωρώ ότι τα 1000 λίτρα σου που απέσταξες προέκυψαν μετά την αραίωση)

4. Συνεπώς τα 1000 λίτρα κρασιού 8,5%, δίνουν (72,3 λίτρα ΑΑ)/0.58 = 124 λίτρα τσίπουρο βαθμών 58%

Τα συμπεράσματα δικά σου.

SPYROS
  • SPYROS
  • Το Άβαταρ του/της SPYROS
04/10/2016 13:28 - 06/10/2016 23:05
SPYROS απάντησε στο θέμα:αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο

αναλυτικη διαδικασια αποσταξης σταφυλιών μόνο για τσιπουρο

Κατηγορία: Αποστάγματα

Αγαπητέ Pavar,

Αγαπητέ Pavar,

Επαναδιατυπώνω την τοποθέτησή μου πιο αναλυτικά, για να βοηθήσω στην κατανόηση:

Το περίπου 1% ισχύει στη δευτερόβραση και δεν ισχύει στην πρωτόβραση.

Σημαίνει ότι στη δευτερόβραση, σε ένα γεμάτο καζάνι των 130 λίτρων, απορρίπτουμε ως κορυφές το 130 λίτρα Χ 1/100 = 1,30 λίτρα = 1300 ml απόσταγμα βαθμών 85% = 1300*0,85 ml άνυδρη αλκοόλη= 1105 ml A.A.
Βράζουμε δηλ. σούμα βαθμών ~45% , και απορρίπτουμε προϊόν 1300 ml βαθμών ~85% .

Στην πρωτόβραση βράζουμε κρασί 11,5% βαθμών (μεγάλου όγκου όμως, δηλ. περίπου 550 λίτρων προκειμένου να προκύψει σούμα 130 λίτρων Μ.Ο βαθμών 45% που θα γεμίσει πλήρως το καζάνι της δεύτερης απόσταξης) και απορρίπτουμε τις κορυφές της σούμας, που οι κορυφές αυτές της σούμας είναι βαθμών ~80% .
Στην δευτερόβραση απορρίπτουμε ποσοστό αποστάγματος κορυφής βαθμών 85%, το ποσοστό λογιζόμενο επί της πρώτης ύλης, που εδώ είναι τα 130 λίτρα της σούμας,
και στην πρωτόβραση απορρίπτουμε ποσοστό αποστάγματος οινοπν. βαθμών 80% της κορυφής της σούμας, το ποσοστό λογιζόμενο επί της πρώτης ύλης, που εδώ είναι κρασί 550 λίτρων που πρωτοαποστάζεται.
Τα πράματα συνεπώς δεν είναι ανάλογα.

Αν κάνεις υπολογισμούς (ισολογισμό του οινοπνεύματος από το κρασί που μπαίνει στο 1ο καζάνι μέχρι το μεταβρασμένο τελικό προϊόν, από πίσω όμως προς τα μπροστά) και δεχθείς και έναν συνολικό βαθμό αποδόσεως στη διπλή απόσταξη ίσο με ~85%, θα δεις ότι η ποσότητα απόρριψης των κορυφών στην πρωτόβραση, ως ποσοστό (%) επί των λίτρων του κρασιού που αποστάζεις, είναι πολύ-πολύ μικρότερη του 1% (περίπου 0,27%).

SPYROS
  • Xeniteas
  • Το Άβαταρ του/της Xeniteas
05/06/2015 08:35
Xeniteas απάντησε στο θέμα:Παραγωγή τσίπουρου...

Παραγωγή τσίπουρου...

Κατηγορία: Αποστάγματα

Θέμα οικιακής παραγωγής τσίπουρου έθεσαν οι δανειστές

hpeiros.gr/index.php/ee/23767-oikiaki-paragogi-tsipouro

Στο περιοδικό «Wine Trail», που κυκλοφορεί μαζί με την «Agrenda», στις σελίδες 94-97 υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με τον τίτλο : «ΚΑΙΝΕ» ΤΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΟΙ ΛΑΘΡΑΙΕΣ ΚΑΖΑΝΙΕΣ, το οποίο αξίζει να διαβάσετε και στο οποίο αναφέρονται οι πρόσφατες εισηγήσεις της ευκαιριακής επιτροπής του υπουργείου οικονομικών.

Τα πράγματα φαίνεται να εξελίσσονται προς μια επισημότητα, με τυποποίηση και αυξημένη φορολογία, στο 50% αυτής των αποσταγματοποιών - ποτοποιών.

www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CCAQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.hellenicparliament.gr%2FUserFiles%2Fc0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a%2F8022342.pdf&ei=kS9xVZWQFYv5UqiUgKAF&usg=AFQjCNGj5aFeXY0TOmKNpM9hLUfwHOPGhg&sig2=noRzI2Tfnq46XviYmA5Z5g&bvm=bv.95039771,d.d24

Παράκληση, όποιος ξέρει κάτι παραπάνω, ας το γράψει.
  • Xeniteas
  • Το Άβαταρ του/της Xeniteas
24/11/2014 19:22 - 24/11/2014 19:27
Xeniteas απάντησε στο θέμα:Αποστακτήρες - Εξευγενισμός αποστάγματος

καρβουνο στην αποσταξη

Κατηγορία: Αποστάγματα

yperthesi.wordpress.com/category/διπλή-απόσταξη/
www.google.fr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=16&cad=rja&uact=8&ved=0CD4QFjAFOAo&url=http%3A%2F%2Fyperthesi.wordpress.com%2Fcategory%2F%25CE%25B4%25CE%25B9%25CF%2580%25CE%25BB%25CE%25AE-%25CE%25B1%25CF%2580%25CF%258C%25CF%2583%25CF%2584%25CE%25B1%25CE%25BE%25CE%25B7%2F&ei=mWJzVNzQNKK-ygOUoYG4Cw&usg=AFQjCNFPlwBuzpdnBGSzZlozfHkK3ZjtPg&sig2=Rzy5tNFCcKXBrBahRgSG_g

Τι καταλαβαίνετε από αυτή την δημοσίευση / διαδικασία ?,
μήπως έχουμε ήδη τον δικό μας "nonino", που επιτρέπεται να αποστάζει το σταφύλι ολόκληρο, να πιστοποιείται και να το διαθέτει με ετικέτα ?

Πάντως στο δημοσίευμα παρατηρώ και κάποιες ανακολουθίες :

" Στο συγκεκριμένο οργονοτσίπουρο χρησιμοποιήθηκαν 1.500 κιλά ανεπεξέργαστο βιολογικό σταφύλι σουλτανίνας και 1.700 κιλά βιολογικό σταφύλι μοσχάτο. Το τελικό αποσταγμένο προϊόν ήταν 220 κιλά οργονοτσίπουρο. "

Παρακάτω :
" Η τελική ποσότητα του οργονοτσίπουρου προς κατανάλωση ήταν 160 κιλά. Τα στέφλα ήταν σουλτανίνα και μοσχάτο, συνολικής ποσότητας 600 κιλών, (400 και 200 αντίστοιχα)."

"Τη χρηματική απόδοση που θα μπορούσαν να έχουν 3.200 κιλά σταφύλια, τα οποία πωλούνται με χονδρική τιμή 2,20 και με λιανική 2,50 – 3 ευρώ το κιλό."
(Υπάρχουν αυτές οι τιμές / 2011-2012 ??? )

Το κόστος τής διπλής απόσταξης, η οποία κυμάνθηκε γύρω στα 550 ευρώ !!!
. . . . . . .
Εμφάνιση 1 - 7 από 7 αποτελέσματα.
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.291 δευτερόλεπτα
Powered by Kunena Φόρουμ